10 ΜΑΪΟΥ (Tρίτη)

Αποστόλου Σίμωνος (Ζηλωτού), Οσίου Λαυρεντίου (του Αγιορείτου), Αλφειού, Κυπρίνου και Φιλαδέλφου, Ονησίμου και Εράσμου.

Ο Απόστολος Σίμων καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας. Λέγεται ότι ήταν ο γαμπρός στο γάμο που ο Χριστός ως καλεσμένος, έκανε το νερό κρασί. Ο Σίμων ακολούθησε τον Χριστό και δέχτηκε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής. Εξαιτίας της θέρμης με την οποία κήρυττε το λόγο του Ευαγγελίου και της αγάπης που έτρεφε προς το Θεό ονομάστηκε Ζηλωτής. Ο Σίμων φέρεται να δίδαξε το Χριστιανισμό από την Αίγυπτο ως τη Μαυριτανία. Στη Βρετανία συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες και σταυρώθηκε. Κατ’ άλλους μαρτύρησε στη Μαυριτανία.

Οι Άγιοι Αλφειός, Κυπρίνος και Φιλάδελφος ήταν αδέλφια και μαζί με τον Έρασμο διδάχθηκαν τη χριστιανική πίστη από τον Ονήσιμο. Συνελήφθησαν όμως και μετά από πολλά βασανιστήρια εστάλησαν στη Σικελία, όπου ο άρχοντας Διομήδης τούς καταδίκασε σε θάνατο. Ο Αλφειός αποκεφαλίστηκε, ο Φιλάδελφος και ο Κυπρίνος κάηκαν πάνω σε πυρακτωμένη σχάρα. Τον Ονήσιμο τον λιθοβόλησαν και τον Έρασμο κι άλλους δεκατέσσερις τους αποκεφάλισαν.

  • Σε πολλά μέρη της Ελλάδας στις 9, 10 και 20 Μαΐου τιμάται η «ανάμνηση της εις Ρώμην προόδου του ιερού λειψάνου Νικολάου αρχιεράρχου Μύρων του θαυματουργού», δηλαδή της διελεύσεώς του από τους διάφορους τόπους. Μάλιστα η διαφορετική ημερομηνία οφείλεται στο διαφορετικό χρόνο διελεύσεως ή προσεγγίσεως των ακτών από το πλοίο που έφερε το άγιο λείψανο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους εξήντα τρεις ναούς τους αφιερωμένους στον Άγιο Νικόλαο, οι τριάντα επτά πανηγυρίζουν τον Μάιο και οι είκοσι έξι τον Δεκέμβριο.
  • Από το βιβλίο «Ελληνισμός και Ορθοδοξία»- Εκδόσεις PLS
SHARE