Φάιμαν κατά Μέρκελ

Επίθεση στην Ανγκελα Μέρκελ για την πολιτική που εφαρμόζει στην προσφυγική κρίση, έκανε ο Βέρνερ Φάιμαν.

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας τόνισε, σε συνέντευξη στην Die Presse, πως όταν 1-2 εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν να περάσουν από την Αυστρία, η Γερμανία με τη διεκπεραίωση που κάνει στα σύνορά της, μπορεί σχετικά εύκολα να προκαλέσει συμφόρηση στην Αυστρία, που θα γίνει ενδιάμεση ζώνη, κάτι που είναι άδικο και της προκαλεί ζημία.

Σε ό,τι αφορά τη μεταξύ τους σχέση, ο Φάιμαν δηλώνει ότι σε προσωπικό επίπεδο είναι καλή, αλλά παραδέχθηκε ότι πολιτικά η σχέση του με την Μέρκελ είναι πολύ τεταμένη. Μάλιστα, κατηγόρησε την Γερμανίδα ομόλογό του ότι με το πλεονέκτημα που έχει, να καθιστά την Αυστρία ενδιάμεση ζώνη και να τη χρησιμοποιεί κατά τρόπο ώστε να διατηρείται η επίδραση-μαγνήτη για τους πρόσφυγες, αποτελεί λάθος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι θέτει τις βαλκανικές χώρες και άλλες –όπως για παράδειγμα την Ιταλία, ως εναλλακτική διαδρομή– υπό πίεση.
Ο ίδιος θα ήθελε από την Μέρκελ να δηλώσει με σαφήνεια πως οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να προσπαθούν να περνούν τα σύνορα και να χρησιμοποιούν παράνομες διαδρομές, όπως επίσης να δηλώσει πόσους πρόσφυγες θέλει να υποδεχθεί η χώρα της με νόμιμη είσοδο.

Επιπλέον, σημειώνει ο Αυστριακός καγκελάριος, πρέπει να καταγγελθεί και η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς, αυτή αποφασίζει για τη Σένγκεν και παραμελεί την προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Η Frontex θα έπρεπε να λειτουργεί προ πολλού, συμπληρώνει, για να τονίσει πως πιστεύει ότι θα χρειαστεί μια ενδιάμεση λύση με μερικές χώρες που θα αναλάβουν την υλοποίησή της, ενώ στο πλαίσιο μίας αποστολής της ΕΕ η Αυστρία –όπως υπογραμμίζει– θα διέθετε αμέσως στρατιώτες.

Τέλος, ο Φάιμαν τόνισε ότι παρότι είναι ανάμεσα στους επικριτές της Αγκυρας σε μερικά ζητήματα –ελευθερία γνώμης, Κουρδικό– τόνισε ότι στηρίζει τη συμφωνία, γιατί οι επανεισδοχές μπορούν να οργανωθούν καλύτερα με την Τουρκία από ό,τι χωρίς αυτήν και διότι η Τουρκία θα πάρει πίσω αυτούς που έρχονται παράνομα.