Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παγώνει τις τιμές του αργού πετρελαίου

Ανακούφιση για την παγκόσμια οικονομία με την καθήλωση των τιμών για το μέλλον στα σημερινά περίπου επίπεδα.

Μπορεί να υποφέρει ένα μέρος της διεθνούς ναυτιλίας και να έχουν πέσει δραματικά τα κέρδη των πολυεθνικών του πετρελαίου, όμως η μεγάλη πτώση τιμών, που συνεχίζεται από πέρυσι έχει πολλές και ευεργετικές συνέπειες για την οικονομία των περισσότερων χωρών, μεταξύ τους και η Ελλάδα.

Η Ρωσία, μετά από στρατηγική επιλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν, πιστεύει ότι μια τιμή του πετρελαίου στα επίπεδα των 45-50 δολαρίων το βαρέλι είναι αποδεκτή προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, ενώ ετοιμάζεται να συναντήσει τους μεγάλους πετρελαιοπαραγωγούς στη Ντόχα αργότερα αυτό το μήνα, δήλωσαν σήμερα πηγές με γνώση των ρωσικών σχεδίων.

Οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί σχεδιάζουν να συναντηθούν στη Ντόχα στις 17 Απριλίου για να επικυρώσουν μια προκαταρκτική συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Ρωσίας, της Βενεζουέλας, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας το Φεβρουάριο για πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου με στόχο να περιοριστεί το πλεόνασμα της παραγωγής στην αγορά του αργού.

«Τώρα η συζήτηση αφορά το πόσο καιρό θα είναι παγωμένη η παραγωγή και τρόπους για να παρακολουθείται η συμφωνία», δήλωσε μία από τις πηγές.

«Το επίπεδο των 45-50 δολαρίων (το βαρέλι) είναι αποδεκτό από την άποψη της ισορροπίας στην αγορά: εάν οι τιμές κινηθούν υψηλότερα, θα μπορούσε να αρχίσει να ανακάμπτει η παραγωγή του σχιστολιθικού πετρελαίου».

Οι πετρελαιοπαραγωγοί, όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από την ενέργεια, με τους προϋπολογισμούς τους να τίθενται σε κίνδυνο μετά τη βουτιά των διεθνών τιμών πετρελαίου κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι από πάνω από τα 115 δολάρια τον Ιούνιο του 2014. Ωστόσο, η πρόταση της Ρωσίας και η πρωτοβουλία του Βλαντιμίρ Πούτιν σκοπεύει σε μια μικρή συγκριτικά αύξηση, που γίνεται περισσότερο ευεργετική λόγου χάρη για τις χώρες της ευρωζώνης.

Οι ρωσικές πηγές πρόσθεσαν ότι η συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής αναμένεται να επισπεύσει την εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης κατά περίπου έξι μήνες. Γεγονός, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και ανακούφιση πολλών οικονομιών.

Πηγή: Non Paper News