Δημοσκόπηση: Οι Γερμανοί ψηφοφόροι πιέζουν για πιο σκληρά μέτρα στο προσφυγικό

Δημοσκόπηση σκορπάει ανησυχία στον κυβερνητικό συνασπισμό και στο περιβάλλον της Ανγκελα Μέρκελ, καθώς δείχνει ότι η δημοτικότητα της καγκελαρίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, ενώ ανεβαίνουν τα ποσοστά στήριξης του κόμματος που τάσσεται κατά των μεταναστών.

Στο γκάλοπ που έγινε για λογαριασμό του ARD, το 81% εμφανίζεται να αμφισβητεί ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει τον έλεγχο της κατάστασης στο προσφυγικό έναντι ενός 18% που πιστεύει το αντίθετο. Επίσης, η επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών της ΕΕ αποτιμάται ως σωστή από το 53% των ερωτηθέντων έναντι 42% που την απορρίπτουν.

Την ίδια ώρα, η Ανγκελα Μέρκελ είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενες πιέσεις για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών μετά την είσοδο 1,1 εκατ. στη Γερμανία το περασμένο έτος. Η δημόσια ανησυχία αυξήθηκε επίσης μετά από την πληθώρα σεξουαλικών επιθέσεων σε γυναίκες στη Κολωνία την παραμονή της πρωτοχρονιάς.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε 1-2 Φεβρουαρίου, έδειξε ότι μόλις το 46% των Γερμανών τη στηρίζουν, πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 2011. Τον περυσινό Απρίλιο, πριν ξεσπάσει η μεταναστευτική κρίηση, έχαιρε υποστήριξης 75%.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο νυν υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ (Σοσιαλδημοκράτης) με ποσοστό αποδοχής το 70% (μειωμένο κατά μία μονάδα σε σύγκριση με έναν μήνα πριν).

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με ποσοστά αποδοχής στο 64% (χαμηλότερα κατά οκτώ μονάδες).

Σο μεταξύ, το κόμμα Alternative for Germany που τάσσεται κατά των μεταναστών, λαμβάνει υψηλά ποσοστάς εμφανίζεται ενισχυμένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 12%.