Υπόθεση COSCO: Μετά τις καταγγελίες ήρθαν τα καλωσορίσματα

Μετά από πολλές παλινωδίες και καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για σκανδαλώδη σύμβαση, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του για την παραχώρηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO στη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αίσθηση και ποικίλα σχόλια προκάλεσε η απουσία του υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδ. Δρίτσα. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

O πρωθυπουργός χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ως κίνηση που θα καταστήσει τον δρόμο του Μεταξιού συντομότερο. Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου η έμφαση δίνεται στην ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη της οικονομίας, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η επένδυση αυτή θα αποτελέσει αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, επίσης, ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου της Cosco, Xu Lirong, ανέφερε ότι ο όμιλος αποδίδει μεγάλη σημασία στην τιμή που έκανε η κυβέρνηση, ορίζοντας η υπογραφή της συμφωνίας να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι Κινέζοι στη συνέχεια αποχώρησαν από το Μαξίμου για το Ζάππειο όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τη συμφωνία.

Βάσει της συμφωνίας το υπόλοιπο 16% θα μεταβιβαστεί μέσα στην 5ετία, μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το δημόσιο διατηρεί το 23% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και 3 θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι την μεταβίβαση του 16% ενώ μετά την μεταβίβαση του 16%, το Δημόσιο θα παραμένει με 7% και μία θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση ενός σίριαλ που ξεκίνησε το 2008 επί Κώστα Καραμανλή – και καταλυτικό ρόλο στην επίσπευση του διαγωνισμού διαδραμάτισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πάλαι ποτέ υπερασπιστής της δημόσιας περιουσίας, ο οποίος βοήθησε στην αναχαίτιση των αντιδράσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.