Ύποπτα παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων και της χώρας

Ύποπτα παιχνίδια σε βάρος προσφύγων παίζονται στην Ειδομένη από οργανώσεις αλληλέγγυων προς τους πρόσφυγες, δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση στα σύνορα, με τις ελληνικές αρχές να παραμένουν ανύπαρκτες και τις πάσης φύσεως οργανώσεις να κάνουν ό,τι θέλουν.

Πρόκειται για άτομα άγνωστης προέλευσης και στόχου, που με τη δράση τους θέτουν σε κίνδυνο τους πρόσφυγες και εκθέτουν τη χώρα.

Την Τετάρτη, είχαμε μια συντονισμένη ένταση σε χώρους προσφύγων σε ολόκληρη τη χώρα.

– Το απόγευμα πρόσφυγες και αλληλέγγυοι έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας,

– Στη Λέσβο επικράτησε ένταση όπου και εκεί ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα.

– Στην Ειδομένη παραμένει κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή, ενώ συνεχίζονται οι αναρτήσεις στα social media, περί εναλλακτικών διαδρομών για τους πρόσφυγες που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

– Τα ξημερώματα, σημειώθηκαν συμπλοκές στο λιμάνι του Πειραιά.

Γενικά η κατάσταση έχει αρχίσει να «μυρίζει μπαρούτι», με τις ελληνικές αρχές να είναι απούσες, από όλα τα σημεία που θα μπορούσαν να προκληθούν εντάσεις με κίνδυνο ακόμα και εξέγερσης.

Στην Ειδομένη ομάδες «αλληλέγγυων» με το πρόσχημα της βοήθειας παρακινούν πρόσφυγες και μετανάστες σε εντάσεις, λέγοντας ότι έτσι θα ανοίξουν τα σύνορα.

Οι ομάδες «αλληλέγγυων» έχουν το στρατηγείο τους, όπως αποκάλυψε το MEGA, το χωριό Μικρό Δάσος, λίγα χιλιόμετρα από τον καταυλισμό της Ειδομένης. Βρίσκονται δίπλα στους πρόσφυγες ανά πάσα στιγμή, συμμετέχουν σε κάθε διαμαρτυρία και είναι παρόντες και κάθε φορά που ξεσπούν επεισόδια.

Αποκαλυπτική πάντως είναι η μαρτυρία ενός εθελοντή στο MEGA, για την ύποπτη δράση των κυκλωμάτων αυτών.

“Τους λένε ή να πάνε στα σύνορα γιατί όταν είναι μαζεμένοι εκεί μπορούν να σπρώξουν και να σπάσουν τους φράχτες και να περνάνε μέσα. Του λένε να κάνετε επεισόδια, να βλέπουν οι άλλοι ότι κάνετε επεισόδια και να σας αφήσουν να περάσετε”, λέει ο εθελοντής – διερμηνέας, Ηλίας Ιακώβου.
Κάποιοι άλλοι έμποροι ελπίδας, μετά το κλείσιμο των συνόρων με τα Σκόπια προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές ακόμα και μέσω διαδικτύου.

Σε σελίδα στο Facebook που καθοδηγεί τους πρόσφυγες για το πώς θα περάσουν μέσω Αλβανίας στην Ιταλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι οδηγίες δίνονται μάλιστα βήμα – βήμα:
1) πήγαινε στα αλβανικά σύνορα, Κακαβιά
2) πήγαινε προς τη θάλασσα, Αυλώνας
3) 70 χιλιόμετρα προς την Ευρώπη
4) ενώ στο τέλος του χάρτη υπάρχει η απίστευτη υποσημείωση “βρες τον τοπικό σου διακινητή”.

Χθες το απόγευμα, επικράτησε ένταση στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας στη Λέσβο. Οι πρόσφυγες, με συνθήματα και πλακάτ, ζήτησαν την ελευθερία τους και να ανοίξουν τα σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους, όπως αναφέρει το lesvosnews.gr.

Στο κέντρο φιλοξενίας βρίσκονται πάνω από 2.500 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 500 έχουν υποβάλλει αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου. Περίπου 1.000 άτομα έχουν λάβει πιστοποίηση και φιλοξενούνται στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας πριν από της 20 Μαρτίου, όταν και άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ωστόσο, παραμένουν στη Λέσβο για διάφορους λόγους, καθώς ορισμένοι περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα.

Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται καθημερινά, δημιουργεί την πεποίθηση ότι σύντομα η κατάσταση θα ξεφύγει, ενώ είναι εμφανής πλέον η ανάγκη για παρουσία σε καταυλισμούς αστυνομικών δυνάμεων ή στρατού.