ΥΠΕΞ: Ούτε καν συζητήσαμε τις 17 απαιτήσεις της Τουρκίας, γιατί τις απορρίψαμε στο σύνολό τους

Καμία συζήτηση δεν έγινε επί των απαιτήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, γιατί απορρίφθηκαν στο σύνολό τους και δεν έγιναν καν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δηλώνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντά στο δημοσίευμα της Κυριακάτικης Καθημερινής.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Τούρκοι μεταξύ άλλων ζητούσαν με αυτό να μεταφερθούν οι θαλάσσιες δραστηριότητες μακριά από τις «προβληματικές περιοχές» του Αιγαίου «προκειμένου να μην προκύψουν εντάσεις», να αναφέρονται μόνο με αριθμούς μικρά νησιά, να είναι σεβαστές οι περιοχές που η γειτονική χώρα έχει δηλώσει στο Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, στην περίπτωση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και καλούσαν το ΝΑΤΟ να μην «υιοθετεί ισχυρισμούς» της Αθήνας σχετικά με τον ελληνικό εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλιών.

«Το κείμενο των 17 σημείων που κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο NATO, Ετέμ Μπουγιουκισίκ στις 15 Φεβρουαρίου που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη ”Καθημερινή” δεν έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, διότι απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ», απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Διερωτάται, λοιπόν, εύλογα κανείς, για τις πηγές, τους στόχους και τους σκοπούς που εξυπηρετεί η διαρροή τέτοιων εγγράφων στον Τύπο από κύκλους που φιλοδοξούν να δράσουν υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, την στιγμή, μάλιστα, που έχουν κερδηθεί σημαντικά σημεία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Ουσιαστικά δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών αποδίδει κάποιες σκοπιμότητες στην Καθημερινή, παραβλέποντας ότι δουλειά του Τύπου είναι να δημοσιεύει και να αποκαλύπτει. Αν ωστόσο είναι τα πράγματα όπως το ΥΠΕΞ αναφέρει και πάλι η κυβέρνηση θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αν οι δημοσιογράφοι είχαν ενημέρωση έστω και off the record τότε δεν θα υπήρχαν και τέτοια δημοσιεύματα.