Χάπι θεραπεύει την ψωρίαση

Η απρεμιλάστη, είναι το συστατικό της νέας θεραπείας για την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα. Η νέα φαρμακευτική ουσία που χορηγείται σε μορφή χαπιού 2 φορές την ημέρα, έδειξε σε κλινικές δοκιμές ότι βελτίωσε σε ποσοστό 75%, την ψωρίαση σε ασθενείς, ενώ σε κάποιους μάλιστα εξαφάνισε τα συμπτώματα για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο με τους βιολογικούς παράγοντες που χορηγούνται ενέσιμα ή κάτω από το δέρμα, αλλά τα φάρμακα από το στόμα έχουν ελάχιστες παρενέργειες.

Πρόκειται για ένα εκλεκτικό αναστολέα της PDE4, είναι δε η πρώτη από του στόματος θεραπεία που λαμβάνει έγκριση για ασθενείς με ψωρίαση τα τελευταία 20 χρόνια και η πρώτη από του στόματος θεραπεία που λαμβάνει έγκριση για την ψωριασική αρθρίτιδα τα τελευταία 15 χρόνια.
Η ουσία έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα στην ψωρίαση, συμπεριλαμβανομένων των δύσκολων στην αντιμετώπιση περιοχών, όπως το τριχωτό της κεφαλής και τα νύχια, καθώς και στην ψωριασική αρθρίτιδα, με βελτίωση στις διογκωμένες και ευαίσθητες αρθρώσεις, αλλά και στη δακτυλίτιδα και την ενθεσίτιδα.

Η θεραπεία αναμένεται να βοηθήσει της μέτριας έως σοβαρής χρόνιας κατά πλάκας ψωρίασης σε ενηλίκους ασθενείς οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν, ή έχουν κάποια αντένδειξη, ή εμφάνισαν μη ανοχή σε άλλη συστημική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοσπορίνης, της μεθοτρεξάτης ή του ψωραλενίου και της υπεριώδους ακτινοβολίας Α (PUVA).

Επιπλέον, έως και το 30% των ατόμων με ψωρίαση μπορούν να αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία είναι επίσης νόσος που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και εκτιμάται ότι προσβάλλει σχεδόν 38 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Πρόκειται για μία χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από πόνο, δυσκαμψία, διόγκωση και ευαισθησία των αρθρώσεων, καθώς και μείωση της σωματικής λειτουργικότητας.

Η κυκλοφορία του φαρμάκου στην ελληνική αγορά με το όνομα Otezla και η ένταξή του στη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων έρχεται μετά την έγκριση του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δραστική ουσία του Otezla, η απρεμιλάστη, αναστέλλει τη δράση της φωσφοδιεστεράσης 4 (PDE4), ενός ενζύμου στο εσωτερικό των κυττάρων. Το συγκεκριμένο ένζυμο συμβάλλει στην ενεργοποίηση της παραγωγής μορίων-αγγελιοφόρων στο ανοσοποιητικό σύστημα (τη φυσική άμυνα του οργανισμού) τα οποία ονομάζονται κυτοκίνες και συμμετέχουν στη διαδικασία δημιουργίας φλεγμονής, καθώς και σε άλλες διαδικασίες που προκαλούν την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα.

Αναστέλλοντας τη φωσφοδιεστεράση 4, η απρεμιλάστη μειώνει τα επίπεδα των εν λόγω κυτοκινών στον οργανισμό και, συνεπώς, μειώνει τη φλεγμονή και άλλα συμπτώματα της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας. Ποια είναι τα οφέλη του Otezla σύμφωνα με τις μελέτες; Σε ό,τι αφορά την ψωρίαση, διενεργήθηκαν 2 βασικές μελέτες σύγκρισης του Otezla με εικονικό φάρμακα, στις οποίες μετείχαν 1.257 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας. Ο κύριος δείκτης μέτρησης της αποτελεσματικότητας σε αμφότερες τις μελέτες ήταν το ποσοστό των ασθενών που «αποκρίθηκαν» στη θεραπεία μετά από 16 εβδομάδες. Ως απόκριση στη θεραπεία ορίστηκε η μείωση σε ποσοστό τουλάχιστον 75% της βαθμολογίας των συμπτωμάτων βάσει του δείκτη έκτασης και σοβαρότητας της ψωρίασης.

Το Otezla χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Η έναρξη της θεραπείας πρέπει να πραγματοποιείται από γιατρό με εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία της ψωρίασης ή της ψωριασικής αρθρίτιδας. Το φάρμακο διατίθεται υπό μορφή δισκίων (10, 20 και 30 mg). Η απόκριση στη θεραπεία πρέπει να αξιολογείται τακτικά και η χρήση του Otezla πρέπει να επανεξετάζεται εάν δεν παρατηρείται βελτίωση μετά από έξι μήνες θεραπείας. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες. Οι πλέον συχνές είναι διάρροια, κεφαλαλγία, ναυτία, κόπωση και ρινοφαρυγγίτιδα.

Psoriasi