Χάος στα σύνορα και στο κέντρο της Αθήνας με χιλιάδες πρόσφυγες να καταφθάνουν από τα νησιά

  • Εξετάζεται σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Το προσφυγικό ίσως αποτελέσει την σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση μοιάζει ανίκανη να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας και παρακολουθεί αμήχανη την χαοτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα, στο κέντρο της Αθήνας και στο λιμάνι του Πειραιά.

Η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη στο Μαξίμου αλλά οι πρόσφυγες δεν λιγοστεύουν. Αντιθέτως αυξάνονται, όπως αυξάνεται και η οργή τους για την κατάσταση που βιώνουν, αλλά και γιατί δεν μπορούν να ταξιδέψουν για Ευρώπη, που είναι και ο τελικός τους προορισμός.

Χιλιάδες άτομα έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αλλά και στον Πειραιά, μετά από την απόφαση της γειτονικής χώρας να μην επιτρέπει τη διέλευση σε Αφγανούς.

Για να εξετασθεί η κατάσταση χθες το βράδυ έγινε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις μετά το κλείσιμο των συνόρων από χώρες των κεντρικών Βαλκανίων και μελετήθηκαν, σε διπλωματικό κυρίως επίπεδο, οι επιλογές της χώρας εφεξής.

Η Αθήνα είναι σε ανοικτή γραμμή με την ολλανδική προεδρία και αναζητεί τρόπους παρέμβασης, αλλά ουσιαστική λύση δεν φαίνεται να υπάρχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της σύσκεψης έπεσαν και σκέψεις για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο προσφυγικό. Μια πρόταση που αναμένεται να υποβάλει αύριο Τρίτη η Φώφη Γεννηματά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με τον οποίο θα συναντηθεί, ενώ στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10.00 μμ χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Εγκλωβισμένοι 5.000 στην Ειδομένη

Περίπου 5.000 άτομα έχουν «παγιδευτεί» στην Ειδομένη, ενώ περισσότεροι από 5.000 έφτασαν στον Πειραιά σήμερα, με τα Σκόπια να επιτρέπουν μόνο σε Σύρους και Ιρακινούς να περάσουν στο έδαφός τους. Η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε για αυτή την κίνηση, αλλά η απάντηση της ΠΓΔΜ ήταν πως και σε άλλες χώρες δεν επιτρέπεται η είσοδος σε Αφγανούς. Παράλληλα, Σύροι και Ιρακινοί μπορούν να μπουν στην ουδέτερη ζώνη, μόνο με την επίδειξη διαβατηρίου ή άλλου εγγράφου που πιστοποιεί τη χώρα προέλευσής τους.

Οπως ήταν αναμενόμενο, εξαιτίας της κατάστασης, δεν έλειψαν και οι εντάσεις στην Ειδομένη. Κάποιοι Αφγανοί ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές αλλά το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 500 άτομα έκαναν έφοδο, επιχειρώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να περάσουν από τα σύνορα.

Η κατάσταση, γενικώς, είναι έκρυθμη και κανείς δεν ξέρει ποιο ασήμαντο, δευτερεύον γεγονός, μπορεί να φέρει την έκρηξη.