Βρήκαν ποσότητα ναρκωτικών ικανή να σκοτώσει 26 εκατομμύρια ανθρώπους

Σχεδόν 54 κιλά φαιντανύλης (πρόκειται για ένα συνθετικό οπιοειδές 50 με 100 φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη και 30 με 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη, το οποίο χρησιμοποιείται ως αναισθητικό και αναλγητικό) κατασχέθηκαν από την αστυνομία της Νεμπράσκα, μια από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις φαιντανύλης στα χρονικά της συγκεκριμένης αμερικανικής πολιτείας, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.

Η αστυνομία εντόπισε τις ποσότητες της φαιντανύλης σε ένα ψεύτικο ντουλάπι ενός φορτηγού και συνέλαβε τον οδηγό και τον συνεπιβάτη. Όλα έγιναν όταν η αστυνομία σταμάτησε για έλεγχο τον 46χρονο Φελίπε Γκενάο-Μινάγια και τον 52χρονο συνεπιβάτη Νέλσον Νούνεζ, από το Νιού Τζέρσι, στις 26 Απριλίου. Το όχημα εκινείτο στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης ενός αυτοκινητοδρόμου κοντά στην πόλη Κίρνεϊ. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν όταν οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ναρκωτικά.

Τι είναι η φαιντανύλη

Όπως η ηρωίνη και άλλα οπιοειδή, η φαιντανύλη μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες, ναυτία και σύγχυση, ενώ υπερβολικές δόσεις του ναρκωτικού μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστική ανεπάρκεια και να επιφέρουν τον θάνατο. Στις ΗΠΑ, η φαιντανύλη επιτρέπεται να χορηγείται για αναισθησίες και ως παυσίπονο, αλλά εξαιτίας του μεγάλου κέρδους που αποφέρει η παράνομη διακίνησή της, έχει γίνει μέρος της κρίσης των οπιοειδών στη χώρα. Το Κέντρο για τον Έλεγχο των Ασθενειών (CDC) ανέφερε ότι μεταξύ 2015 και 2016, το ποσοστό των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών, στα οποία περιλαμβάνονται τα συνθετικά οπιοειδή όπως η φαιντανύλη, έχει διπλασιαστεί. Ιατροδικαστές αποφάνθηκαν το 2016 ότι ο Prince πέθανε από ακούσια υπερβολική δόση του συγκεκριμένου ναρκωτικού.

Image result for ναρκωτικά φαιντανύλη

Image result for ναρκωτικά φαιντανύλη