Βρέθηκε ένζυμο που διατηρεί νεανικό το δέρμα

Με το φαινόμενο της γήρανσης ασχολείται ο άνθρωπος από την εποχή των σπηλαίων. Βρίθει η μυθολογία από αναζητήσεις των νερών της νεότητας ή των βοτάνων που χαρίζουν μακροζωία και ομορφιά. Το ίδιο κάνουν και οι εταιρείες καλλυντικών όταν υπόσχονται θαύματα με τις κρέμες ανάπλασης κυττάρων. Επόμενο ήταν να μην μείνει αδιάφορη και η επιστημονική κοινότητα στην αναζήτηση της απάντησης του γιατί γερνάμε.

Η πλέον πρόσφατη λοιπόν ανακάλυψη μας ήρθε από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ καθώς ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής δερματολογίας Μαρκ Μπιρτς-Μάκιν, ανέφεραν ότι εντόπισαν ένζυμο με την ονομασία «μιτοχονδριακό σύμπλεγμα ΙΙ», το οποίο δρα στα μιτοχόνδρια των δερματικών κυττάρων συμβάλλοντας στη διαδικασία της γήρανσης. Η διαχρονική δραστηριότητα του ενζύμου παρακολουθήθηκε σε 27 άτομα ηλικίας έξι έως 72 ετών και διαπιστώθηκε ότι μειώνεται σημαντικά, όσο γερνάει κανείς. Ανέκαθεν υπήρχε η υποψία ότι τα μιτοχόνδρια, τα οποία είναι τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα, παίζουν ρόλο στη γήρανση, αλλά δεν ήταν σαφής ο ακριβής ρόλος τους.

Το ένζυμο «μιτοχονδριακό σύμπλεγμα ΙΙ», παίζει ρόλο-κλειδί στο να διατηρεί νεανικό το δέρμα, συνεπώς θα ήταν σημαντικό αν μπορούσε να βρεθεί ένας τρόπος, μέσα από φάρμακα ή κρέμες, ώστε το εν λόγω ένζυμο να συνεχίζει τη δράση του απρόσκοπτα και σε προχωρημένη ηλικία, πράγμα που θα συγκρατούσε ή και θα ανέστρεφε τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.

«Έχουμε πλέον ένα στόχο, ένα βιοδείκτη, για την ανάπτυξη αντιγηραντικών θεραπειών και καλλυντικών κρεμών, που μπορεί να ‘φρενάρουν’ την μείωση της βιοενέργειας του δέρματος, καθώς τα σώματά μας γερνάνε και οι επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες αυξάνονται», δήλωσε ο Μπιρτς-Μάκιν. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Investigative Dermatology», θα επικεντρωθεί στο πώς θα ενισχυθεί η δραστηριότητα του εν λόγω ενζύμου.