Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εργασίας

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Καμερον Ίαν Ντάνκαν Σμίθ, επειδή διαφώνησε με τις περικοπές επιδομάτων ύψους 4 δισ. λιρών, οι οποίες περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016.

Ο Βρετανός υπουργός αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του ότι πήρε αυτήν την απόφαση, όταν είδε τις περικοπές στα επιδόματα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. «Οι περικοπές αυτές δεν είναι υπερασπίσιμες», τόνισε.

Την «έκπληξη και απογοήτευσή» του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις για τον νέο προϋπολογισμό ήταν συλλογικές και πως το κονδύλι για τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν περικόπτεται, αλλά γίνεται καλύτερη διαχείριση, ώστε τα επιδόματα να φτάνουν σε αυτούς που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Στον προϋπολογισμό που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν προβλέπεται επιπλέον κονδύλι 1 δισ. λιρών στα συγκεκριμένα επιδόματα, όμως, από τις αλλαγές που γίνονται στα κριτήρια προβλέπεται μείωση των κονδυλίων κατά 4,4 δισ. λίρες έως το 2020-21.

Ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ υπήρξε και αρχηγός των Συντηρητικών για μια διετία (2001-2003) στα χρόνια της πρωθυπουργίας του Τόνι Μπλερ.