Βραβεία σε προσωπικότητες για τη συμβολή τους στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις!

Προσωπικότητες της Ελλάδας από τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και του ελληνικού Εβραϊσμού βραβεύθηκαν για την συνεισφορά τους στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, στο πλαίσιο τελετής που έλαβε χώρα χθες στην κατοικία της πρέσβεως του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν-Άμπα, παρουσία του προέδρου του Ισραήλ, Reuven Rivlin, και της συζύγου του.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου του Ισραήλ στην Ελλάδα και της 70ής Επετείου της Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ.

Η πρέσβης του Ισραήλ εξήρε τους βραβευθέντες, τονίζοντας ότι η παρουσία πολλών διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τόσους διαφορετικούς τομείς αποτελεί πραγματικό παράδειγμα των ισχυρών δεσμών φιλίας μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟ

Ο Ισραηλινός πρόεδρος χαιρέτισε από την πλευρά του τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, τονίζοντας ότι η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ αποτελούν τους πυλώνες του Δυτικού Πολιτισμού. Σημείωσε ότι ένιωσε αμέσως σαν στο σπίτι του από τότε που έφτασε στην Ελλάδα, λέγοντας ότι οι Εβραίοι και οι Έλληνες είναι πραγματικά αδερφοί λαοί.

Παράλληλα, συνεχάρη τους βραβευθέντες, λέγοντας ότι με τις πράξεις τους οικοδόμησαν και συνεχίζουν να οικοδομούν τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Προσέθεσε ακόμη ότι υπό τις ηγεσίες των δύο κρατών, οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται σε κύριους τομείς όπως είναι η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οικονομία, το εμπόριο, η ενέργεια και ο πολιτισμός, λέγοντας ότι θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟ

Η πρέσβης του Κράτους του Ισραήλ Ιρίτ Μπέν-Άμπα

Τα βραβεία έλαβαν:

  • Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «η οποία ενδυνάμωσε ακόμα περισσότερο την συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας και συνέβαλε στην έναρξη της εταιρικής στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου».
  • Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκ μέρους του πατέρα του, του αείμνηστου πρώην Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «ο οποίος προχώρησε στο θαρραλέο βήμα της καθιέρωσης πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ το 1991»
  • Ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, «για την συμβολή του στην έναρξη της νέας στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας κατά την διάρκεια της θητείας του όταν ήταν πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».
  • Ο Βασίλης Παΐσιος, πρόεδρος του Ελληνο-Ισραηλινού Εμπορικού Επιμελητήριου και Τεχνολογίας και της εταιρίας Adama «για την μακρόχρονη προώθηση των εμπορικών σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας».
  • Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas «για τη δημιουργία μίας γέφυρας στενής οικονομικής συνεργασίας και της προώθησης των Ελληνο-Ισραηλινών ενεργειακών σχέσεων, καθώς η εταιρεία του διαχειρίζεται δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ισραήλ και προχωρά σε επένδυση 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα».
  • Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, Σταύρος Ξαρχάκος, «για την πολύτιμη συμβολή του στην προώθηση των σχέσεων πολιτισμού μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, καθώς έπαιξε καίριο ρόλο στην δημιουργία της λατρείας και αγάπης των Ισραηλινών για την ελληνική μουσική».
  • Ο εκδότης, Θανάσης Καστανιώτης «για την προώθηση των σχέσεων πολιτισμού μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας καθώς έφερε σε επαφή το Ελληνικό κοινό με την Ισραηλινή λογοτεχνία».
  • Οι μεταφράστριες Μάγκυ Κοέν και Χρυσούλα Παπαδοπούλου για την μετάφραση και παρουσίαση πολλών έργων Ισραηλινής λογοτεχνίας στο ελληνικό κοινό.
  • Ο θρύλος της ευρωπαϊκής καλαθοσφαίρισης, πρώην αρχηγός της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας του μπάσκετ, και νυν προπονητής της ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Γιαννάκης, για την προώθηση του πραγματικού πνεύματος του αθλητισμού και των αθλητικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ –Ελλάδας.
  • Τέλος, ο Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας (ΚΙΣΕ) και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, εκ μέρους του ΚΙΣΕ για την διατήρηση της κληρονομιάς της ελληνο-εβραϊκής κοινότητας, την υποστήριξη προς το Ισραήλ και την προώθηση των Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων.