«Βόμβα» στην κυβέρνηση Μέρκελ: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών

ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Εξαιρετικά τεταμένο χαρακτήρισε την Τετάρτη (27/06/2018) το κλίμα στους κόλπους της κυβέρνησης Μέρκελ η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αντρέα Νάλες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών, εξαιτίας της ακραίας διαφωνίας που παρουσιάζεται ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού αλλά και του μεταναστευτικού ζητήματος.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, έπειτα από τέσσερις ώρες συζητήσεων χθες Τρίτη το βράδυ μεταξύ του SPD, του CDU της Μέρκελ και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), οι κυβερνητικοί εταίροι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές θέσεις στη μεταναστευτική κρίση που απειλεί την κυβέρνηση.

Μετά το πέρας της συνάντησης η Νάλες δήλωσε: «Σε όλα τα θέματα, περιλαμβανομένης της μεταναστευτικής πολιτικής, η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη στον συνασπισμό (…) Δεν είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα έχουμε περιέλθει σε τέλμα και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί».

Όταν ρωτήθηκε αν προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, η Νάλες απάντησε: «Δεν γνωρίζω. Για να είμαι ειλικρινής, περιμένουμε να δούμε».

Όπως όλα δείχνουν, η διαφωνία που ενυπάρχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας αρχίζει να λαμβάνει χαρακτήρα σοβαρής πολιτικής κρίσης, με απρόβλεπτες συνέπειες για το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ.