“Βόμβα” Ρέγκλινγκ: 100 δισ το κόστος διακυβέρνησης του Τσίπρα

Επιεικείς θεωρεί τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος που ανεβάζει το κόστος διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα στα 80 δις ευρώ ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Προσωπική του εκτίμηση είναι ότι στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα χάσαμε ένα 6% του ΑΕΠ που ισοδυναμεί με περισσότερα από 100 δις ευρώ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ προσδιορίζει τις συνέπειες στην περίοδο Βαρουφάκη.

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ και στην Σία Κοσιώνη, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι το κόστος για την Ελλάδα ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ, αν υπολογιστεί και η απώλεια στο ΑΕΠ.

• Σία Κοσιώνη: «Πώς νιώθετε για αυτή τη μεταστροφή της ελληνικής κυβέρνησης. Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση στην Ελλάδα για το κόστος της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Τσίπρα, της περιόδου Βαρουφάκη. Ποια είναι η άποψή σας; Ποιο ήταν το κόστος στην ελληνική οικονομία;»

• Κλάους Ρέγκλινγκ: «Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να το υπολογίσει κανείς. Γνωρίζω ότι η ΤτΕ έχει υπολογίσει ένα ποσό ύψους 80 δις ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Θα μπορούσε κανείς να σταθεί και στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που πριν αλλάξει η κυβέρνηση, η εκτίμηση του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2014, είναι δημοσιοποιημένη, μιλούσε για ανάπτυξη στην Ελλάδα 2,5% το 2015 και 3,5% το 2016. Άρα αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%. Αντιθέτως, αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση, αυτό θα μπορούσε επίσης να μετρηθεί για να υπολογίσεις το κόστος. Έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα αυτό κάνει περισσότερο από 100 δις ευρώ. Όπως είπα δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος, αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο».

• Σία Κοσιώνη: Συνεπώς ανακουφιστήκατε όταν η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόταν το περασμένο καλοκαίρι.

• Κλάους Ρέγκλινγκ: Ως δημοκράτης, πρέπει να ζήσω με οποιαδήποτε απόφαση των πολιτών. Η αλλαγή των κυβερνήσεων είναι κάτι κανονικό στις δημοκρατίες, αλλά σαφώς εκείνη την περίοδο, δεν υπήρχε καλή συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση -και ειδικά τον τότε υπουργό οικονομικών, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ. Τα πράγματα χάλασαν, οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν κι αυτό δεν ήταν προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας.

Ο επικεφαλής του ESM, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις που υπήρξαν και παρότι δεν θέλησε να επιρρίψει ευθύνες σε κάποια πλευρά- «δεν είναι παραγωγικό αυτό», σημείωσε- άφησε αιχμές για την ιδιοκτησία του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση.

«Υπήρχαν σημεία στα οποία η δέσμευση δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του πρωθυπουργού. Κάποιοι δεν ήταν υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων», δήλωσε και όταν ρωτήθηκε αν αναφέρεται στον Χρήστο Σπίρτζη, δεν θέλησε να τον κατονομάσει. «Φαίνεται σε δημόσιες δηλώσεις υπουργών ότι δεν είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι όμως μέρος του συμφωνημένου προγράμματος που έχει υπογραφεί από τον πρωθυπουργό», προτίμησε να απαντήσει.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, το «κεφάλαιο» που θα ανοίξει στην επόμενη αξιολόγηση, ο κ Ρέγκλινγκ σχολίασε ότι είναι μία «πολιτικά ευαίσθητη περιοχή» και κάτι που τεχνικά είναι δύσκολο να γίνει.

Κάλεσε όμως την ελληνική κυβέρνηση να δει τα παραδείγματα της Γερμανίας, που προχώρησε σε αυτή τη μεταρρύθμιση πριν από δέκα χρόνια με αποτέλεσμα να πέσει στο μισό το ποσοστό ανεργίας, όπως και της Ιταλίας, όπου τώρα φαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Για την αντίστασή του σε πιέσεις για χαμηλότερα από τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα, απάντησε ότι αυτό είναι ο θεμέλιος λίθος του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους τον περασμένο Ιούλιο. «Δεν είναι δικό μου θέμα να το αμφισβητήσω αυτό», πρόσθεσε και σημείωσε μάλιστα ότι δεν βλέπει καμία κίνηση προκειμένου να αλλάξει αυτό, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη: