«Βόμβα» ΔΝΤ: Αναγκαία τα μέτρα των 9 δις, για να βγει το πρόγραμμα!!!-Στον «αέρα» χρονικά η αξιολόγηση!

Ξεκάθαρα πλέον το ΔΝΤ δια του εκπροσώπου του επί του Τύπου δηλώνει ότι για να βγει το πρόγραμμα, απαιτούνται μέτρα ύψους 9 δισ ευρώ, κάτι που η ελληνική κοινωνία είναι αδύνατον να αντέξει η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ κ. Τζέρι Ράις προανήγγειλε την επιστροφή των επικεφαλής σε ημερομηνία που θα καθοριστεί μετά από το Eurogroup, ωστόσο οι απαντήσεις που έδωσε για την ουσία των διαπραγματεύσεων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αξιολόγηση θα «σέρνεται» όσο Ευρωπαίοι και Αθήνα δεν συμφωνούν με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, καθιστώντας αίολες τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι «δεν έχουν αλλάξει οι απόψεις μας από το καλοκαίρι. Δεν ζητάμε τίποτε επιπλέον από το στόχο», και υπογράμμισε ότι αυτός ο στόχος που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι με την Αθήνα είναι πολύ φιλόδοξος.

Παραπέμποντας, δε, στο πολυσυζητημένο άρθρο του Π. Τόμσεν, ο Τ. Ράις ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει πως για να επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος (3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα), απαιτούνται μέτρα 4-5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 9 δισ ευρώ, για να συμπληρώσει με νόημα ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο για μια κοινωνία που έχει σηκώσει τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή.

Πετώντας, μάλιστα, το μπαλάκι στο στρατόπεδο των Ευρωπαίων, ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε ότι «οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα ήταν μικρότερες («φωτογραφίζοντας» τις περικοπές συντάξεων) αν ήταν μεγαλύτερη η ελάφρυνση του Χρέους».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό, όπως ορθά- κοφτά δήλωσε ο Τ. Ράις; Ότι Ευρωπαίοι και Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσουν είτε να λάβει περισσότερα μέτρα η Ελλάδα για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι είτε να τεθεί πιο χαμηλά ο πήχυς των πρωτογενών πλεονασμάτων και να δοθεί μεγαλύτερη ελάφρυνση Χρέους, στα όρια του «κουρέματος».

Από τις χθεσινές εξελίξεις και δηλώσεις καθίσταται σαφές ότι ακόμα κι αν επιστρέψει η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα, είναι μάλλον απίθανο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχει βάλει η ελληνική κυβέρνηση κι αυτό αν μη τι άλλο οδηγεί σε μια ακόμα διαπραγμάτευση διαρκείας, με ολέθρια αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, που θα αντιμετωπίζουν παράλληλα και το προσφυγικό.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ρωτήθηκε και για το δημοσίευμα του Spiegel το οποίο προέβλεπε ότι η Ελλάδα στο τέλος Μαρτίου θα έχει αδυναμία πληρωμών. Ο κ. Ράις αν και αρχικώς διέψευσε το δημοσίευμα, τελικώς άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενος υπενθυμίζοντας ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων μια χώρας είναι συνδυασμός των εσόδων και της χρηματοδότησης, γεγονός που εκ των πραγμάτων επιβάλλει τη γρήγορη αξιολόγηση, που όμως δεν φαίνεται να είναι εφικτή.