Βίζερ για α’ εξάμηνο 2015: Η τεράστια πτώση στο ΑΕΠ ήταν η μεγαλύτερη ζημιά

«Το μεγαλύτερο ποσό όλων, είναι η τεράστια πτώση που σημειώθηκε στο ΑΕΠ, η τεράστια πτώση στο εθνικό εισόδημα. Και αν έχετε μια τόσο απότομη πτώση στο εθνικό εισόδημα, δεν διορθώνεται την επόμενη χρονιά», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, αναφερόμενος στο κόστος του πρώτου εξαμήνου του 2015 για την ελληνική οικονομία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ερωτηθείς πώς υπολόγισε στα 200 δισ. το κόστος της υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ένα συγκεκριμένο νούμερο», αλλά εξήγησε πως «υπάρχει το άμεσο κόστος που συνδέεται με την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, το κόστος του προγράμματος κλπ που θα αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό».

«Πολλά δισεκατομμύρια, διψήφια δισεκατομμύρια, αλλά το μεγαλύτερο ποσό όλων είναι η τεράστια πτώση που σημειώθηκε στο ΑΕΠ, η τεράστια πτώση στο εθνικό εισόδημα. Και αν έχετε μια τόσο απότομη πτώση στο εθνικό εισόδημα, δεν διορθώνεται την επόμενη χρονιά. Αν π.χ. έχει κάποιος 20% μικρότερο εισόδημα μία χρονιά και την επομένη επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα, θα έχει χάσει 20% που δεν θα πάρει ποτέ πίσω. Αν το εισόδημα του αρχίσει να αυξάνεται μετά τον πρώτο χρόνο από 20% στο 19%, τον επόμενο στο 18% από αυτό που θα ήταν και μετά στο 17% από αυτό που θα ήταν, αν κανείς τα προσθέσει αυτά σε βάθος χρόνου, τότε σίγουρα η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη», εξήγησε ο κ. Βίζερ.

Όπως πρόσθεσε, «μερικοί θα κατέληγαν με υψηλότερο νούμερο, άλλοι με χαμηλότερο αλλά αν κάποιος υπολογίσει αυτές τις απώλειες ως κόστος για την Ελλάδα, όχι ως μέρος του χρέους, τότε είναι φυσικά τεράστιες».

Ο κ. Βίζερ σημείωσε ότι το 2012 υπήρχε η αίσθηση ότι η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να βγει από το ευρώ, ωστόσο ο ίδιος ήταν σίγουρος ότι αυτό δεν θα συνέβαινε «για μία σειρά από λόγους, και για το οικονομικό περιβάλλον, όπου οι αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια Οικονομία θα ήταν πολύ σημαντικές». Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα τότε ήταν ισχυρά δεσμευμένη στο να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, όπως είπε, «το 2015 υπήρχε ένα ξεκάθαρο μήνυμα που έστελνε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν ήθελε να παραμείνει στην ευρωζώνη όπως ήταν. Κοιτώντας πίσω πολλές από τις δραστηριότητες των ελληνικών αρχών το 2015 μπορούν να μεταφραστούν ως μία ενεργή προσπάθεια εξόδου από τη νομισματική ένωση. Γι’ αυτό όταν είχαμε αυτές τις έντονες συζητήσεις, τέλος Ιουνίου στις Βρυξέλλες, δεν είχα πειστεί ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από την ευρωζώνη, ωστόσο έβλεπα μία σημαντική πιθανότητα».

Ο κ. Βίζερ δήλωσε πάντως πολύ σίγουρος ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει απασχόληση, ωστόσο εκτίμησε πως θα πάρει χρόνο μέχρι να μειωθεί η ανεργία. Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, σημείωσε πως όσο μεγαλύτερη είναι η φοροδιαφυγή λόγω πελατειακών σχέσεων, τόσο υψηλότεροι θα είναι οι φόροι για εκείνους που πληρώνουν.

SHARE