Την καθιέρωση «προσφυγικού διαβατηρίου» για όσους πρόσφυγες μείνουν μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, εξετάζει η κυβέρνηση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Δημήτρης Βίτσας, σε ομιλία του στην ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, ανέφερε πως «δεδομένου ότι πολλοί πρόσφυγες μπορεί να μείνουν ένα, δύο ή περισσότερα χρόνια στην Ελλάδα, πρέπει να αναγνωρίσουμε στους ανθρώπους αυτούς δικαιώματα και η σκέψη μας είναι να καθιερώσουμε προσφυγικό διαβατήριο». Δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.
Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι ήδη στη χώρα λειτουργούν 34 κέντρα φιλοξενίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί δομές την Ειδομένη και τον Πειραιά. Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, αφού άφησε την αιχμή «ορισμένα κανάλια τώρα το ανακάλυψαν ενώ είναι η πρώτη άτυπη δομή που άρχισε να λειτουργεί», είπε ότι «προφανώς χρειάζεται να γίνει αποσυμπίεση».
Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειαρχών μας έχουν βοηθήσει», αλλά διαχώρισε τη στάση των δημάρχων: «με τους δημάρχους δεν είναι το ίδιο καλά τα πράγματα και χρειάζεται συνεχής επαφή, συσκέψεις και ενημέρωση».
Ειδικότερα για την Ειδομένη, ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να αδειάσει σε ένα μήνα, αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα. «Περιμένουμε να έρθουν συνολικά 2.500 Ευρωπαίοι που δεν έχουν έρθει. Η δική μας λογική είναι η πειθώ. Κάθε μέρα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να τους πείσουμε ότι είναι για το δικό τους καλό να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές», ανέφερε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας επισήμανε παράλληλα και τα ζητήματα που έχουν προκύψει στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης:
– το ζήτημα συντονισμού ανάμεσα στα υπουργεία, ώστε να διασφαλιστεί στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παιδεία,
– το ζήτημα συντονισμού ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί,
– το ζήτημα συντονισμού με τους διεθνείς οργανισμούς και φορείς, αλλά και με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και τέλος
-το ζήτημα του συντονισμού με τους ίδιους τους πρόσφυγες, καθώς «αυτή τη στιγμή στη Λέσβο υπάρχουν πρόσφυγες που πιστεύουν ότι τα σύνορα είναι ακόμα ανοιχτά και όταν είπαμε ότι τα σύνορα έχουν κλείσει, έπαθαν σοκ».