Βίτσας: Παράνομο να επιστρέψουν οι πρόσφυγες από τα Σκόπια

«Θα είναι παράνομο να επιστρέψουν οι Σκοπιανοί τους πρόσφυγες, με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν επιβεβαίωσε τηλεγράφημα του Reuters ότι έχουν επιστρέψει οι εκατοντάδες πρόσφυγες που πέρασαν τη Δευτέρα στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός των προσφύγων που πέρασαν στην ΠΓΔΜ από αφύλακτο σημείο, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πάνω από 1.000 άτομα. Επίσημες πληροφορίες από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν.

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ κρατούν στο χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή) τους περισσότερους πρόσφυγες που μπήκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο έδαφος της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τους πάνω από 1.000 πρόσφυγες που εισήλθαν μαζικά σε σκοπιανό έδαφος, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν ένα δεύτερο κύμα 600 έως 700 προσφύγων και μεταναστών που επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα, από το ίδιο σημείο της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Ο κ. Βίτσας απάντησε και στις κατηγορίες του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ότι η Αθήνα βρίσκεται πίσω από την είσοδο των προσφύγων στη χώρα του, δηλώνοντας ότι «δεν είναι σωστό να κάνουμε εσωτερική πολιτική μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, και δεν είναι σωστό να κάνουμε πολιτική μέσω Twitter… Δηλώσεις με επιθετικό χαρακτήρα σε τίποτα δεν ωφελούν».

Στείλαμε πίσω τους πρόσφυγες, λένε τα Σκόπια

Την ίδια στιγμή πάντως, Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι χθες το απόγευμα, περίπου 1.500 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω» (σσ στην Ελλάδα).