Βενιζέλος: 14 μήνες κυνηγάμε την ουρά μας…

Δεκατέσσερεις μήνες κυνηγάμε την ουρά μας, τόνισε ο Ευαγ. Βενιζέλος, σε συνέντευξη του στο ράδιο Θεσσαλονίκη. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους κατηγόρησε οτι ποτέ δεν επιδίωξαν το διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευησης. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό, την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ευαγ. Βενιζέλου

Διαμαντόπουλος: Να ξεκινήσω λίγο με στρατηγικά θέματα και αφορούν το προσφυγικό, τη σημασία του για τη χώρα, σαν, νομίζω, ένα από τα κρισιμότερα μαζί με το χρέος βέβαια και την κατάσταση στην οικονομία, αλλά αυτήν τη στιγμή τρέχει δια μέσου της χώρα το προσφυγικό και η αντιμετώπιση, όπως αυτή, από την κυβέρνηση και την Ευρώπη έχει ιδιαίτερη σημασία και ανησυχεί πολύς κόσμος, το στρατόπεδο στα Διαβατά είναι έτοιμο. Σε ποια φάση βρισκόμαστε τώρα; Τί πιστεύετε; Δεν ξέρω, από τη συνάντηση βέβαια στη Σύνοδο Κορυφής το ενδιαφέρον στράφηκε περισσότερο στο βρετανικό θέμα, αλλά τί φαίνεται να διαγράφεται μπροστά μας;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, η Σύνοδος Κορυφής με την απουσία Davutoglu λόγω της τρομοκρατικής ενέργειας και των πολλών θυμάτων που υπήρξαν, δυστυχώς, στην Άγκυρα έχασε κάπως τη σημασία της γιατί το κρίσιμο ζήτημα είναι πάντα η στάση της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι αυτή η οποία ανοίγει ή κλείνει την πόρτα σε σχέση με τους πρόσφυγες αλλά και σε σχέση με τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, που βρίσκονται σε τελείως διαφορετικό νομικό καθεστώς και δεν έχουν δικαίωμα να έρθουν στην Ευρώπη χωρίς θεώρηση διαβατηρίου.
Άρα, εμείς αυτό που πρέπει να πετύχουμε-και υπάρχει ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο στο ζήτημα αυτό- είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι οι ευθύνες της Τουρκίας δε μετατοπίζονται στην Ελλάδα. Δηλαδή, επειδή η Τουρκία δεν μπορεί να τηρήσει τα συμπεφωνημένα με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τη συμφωνία επανεισδοχής και δεν τηρεί και τα σχετικά με τη Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων, δε σημαίνει ότι η ευθύνης της μεταφέρεται στην Ελλάδα και η Ελλάδα είναι υπόλογη απέναντι στις υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό.

Το προσφυγικό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, ούτε καν ευρωπαϊκό, είναι πρόβλημα επιπέδου Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και Συμβουλίου Ασφαλείας. Συνδέεται με την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να ελέγξει τις πολεμικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τον πόλεμο στη Συρία, τον πόλεμο στη Λιβύη, την κατάσταση στην Υεμένη, την κατάσταση που εξακολουθεί να υπάρχει στο Αφγανιστάν, την κατάσταση που υπάρχει στο Ιράκ. Άρα, δεν μπορεί η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας, οι εσφαλμένες επιλογές ολόκληρων δεκαετιών να μετατρέπονται τελικά σε μία επίθεση κατά της Ελλάδος και σε μία αμφισβήτηση της ικανότητάς μας. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουμε ευθύνες, αλλά αυτό είναι ένα δικό μας εσωτερικό ζήτημα το οποίο μπορούμε να το αξιολογήσουμε, διότι τους τελευταίους μήνες έγινε πολύ μεγάλη υποχώρηση σε σχέση με την ετοιμότητά μας να διαχειριζόμαστε παρόμοια θέματα, έγιναν λάθος δηλώσεις, υπήρξαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και τώρα τρέχουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Διαμαντόπουλος: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν. Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας για τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη, τα σκάφη αυτά που θα περιπολούν με τη σημαία του ΝΑΤΟ. Καλώς δέχθηκε η Κυβέρνηση αυτήν την εξέλιξη, μπορούσε να κάνει διαφορετικά, έχει σημασία αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω, η Κυβέρνηση κακώς δεν είχε υιοθετήσει την πρότασή μου, την οποία με μονότονο τρόπο επαναλαμβάνω, για πλωτά hot spots, για πλωτά κέντρα καταγραφής και πρώτης υποδοχής στις ακτές της Τουρκίας. Είναι η μόνη λύση, να υπάρχουν μεγάλα πλοία με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όπου γίνεται η καταγραφή και ο διαχωρισμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών και βεβαίως οι μεν πρόσφυγες μεταφέρονται στα ευρωπαϊκά κανάλια απευθείας, χωρίς να χρειασθεί να έρθουν στον Πειραιά ή τη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσαν να πάνε σε λιμάνια πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι δε μετανάστες χωρίς χαρτιά πρέπει να επανέλθουν λόγω της συμφωνίας επανεισδοχής στην Τουρκία και από εκεί στη χώρα προέλευσης. Αυτό δεν υιοθετήθηκε ούτε ως ελληνική θέση ούτε ως ευρωπαϊκή θέση…

Διαμαντόπουλος: Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Ευ. Βενιζέλος: Μα πρέπει να γίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης – που είναι ένα πιο ευρύ όργανο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με 48 κράτη μέλη, μετέχει και η Τουρκία- προβλέπουν ρητά ότι τα κέντρα καταγραφής πρέπει να γίνουν κοντά στα κέντρα συγκέντρωσης και φιλοξενίας των προσφύγων που υπάρχουν ήδη στην Τουρκία, στην Ιορδανία, ακόμα και στο Λίβανο. Γιατί έχουμε, δυστυχώς, εκατομμύρια Σύριους που έχουν φύγει λόγω του πολέμου και εδώ και μήνες –και χρόνια μπορώ να πω– είναι σε Τουρκία, Ιορδανία, ακόμα και σε Λίβανο.

Διαμαντόπουλος: Ναι, όμως, για να είμαστε και πιο πρακτικοί, εσείς τη διπλωματία την ξέρετε πολύ καλά, υπάρχει περίπτωση οι Τούρκοι να δεχθούν ένα μέτρο από την ακτή τους hotspots πλωτά;

Ευ. Βενιζέλος: Μα, κοιτάξτε, μόνο σε συνεργασία με τους Τούρκους. Αλλά μήπως αυτό που συμφωνήθηκε στο ΝΑΤΟ τώρα, όποιοι επαναπροωθούνται –γιατί για επαναπροώθηση πρόκειται, για επανεισδοχή– θα επιστρέφουν στην Τουρκία, γιατί από την Τουρκία προέρχονται, δεν είναι μία αποδοχή εκ μέρους της Τουρκίας ότι έχει την κύρια ευθύνη; Οι περιπολίες αυτές θα έπρεπε να είναι αρμοδιότητα της Frontex, αρμοδιότητα της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής.

Διαμαντόπουλος: Εδώ φαίνεται και η αδυναμία της ευρωπαϊκής…

Ευ. Βενιζέλος: Εδώ φαίνεται και η δύναμη της Τουρκίας να επιβάλει την ισότιμη παρουσία της εκεί όπου είναι ισότιμο μέλος, δηλαδή στο ΝΑΤΟ. Από εκεί και πέρα…

Διαμαντόπουλος: Η Τουρκία έχει πολλούς λόγους να θέλει να έχει κοντά της…

Ευ. Βενιζέλος: Είχα την ευκαιρία να κάνω μία ανάλυση για την υπόθεση αυτή σε συναδέλφους σας την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχουν πολλά θετικά. Το βασικό θετικό είναι ότι αποσυμπιέζεται η πίεση προς την Ελλάδα, ότι η Ελλάδα, να, κάνει τα πάντα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική πίεση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό γιατί δεν έχουν επιχείρημα να φράξουν τα βόρεια σύνορά μας, τα σύνορά μας δηλαδή προς τα Σκόπια. Από εκεί και πέρα όμως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και επειδή τα ζητήματα του ΝΑΤΟ συνδέονται με το ιστορικό βάθος των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τα ζητήματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, με ζητήματα χωρικών υδάτων, εναερίου χώρου, υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ, έρευνας και διάσωσης, FIR, αντιλαμβάνεστε ότι…

Διαμαντόπουλος: Υφαλοκρηπίδας και άλλων ζητημάτων και βραχονησίδων που έχουν ή δεν έχουν, έχει παγίδες.

Ευ. Βενιζέλος: …οι παγίδες είναι συνεχείς, καθημερινές, και πρέπει να σας πω ότι το περιβάλλον είναι προστατευμένο τώρα σε σχέση με το τί συνέβαινε πριν, το 2011. Γιατί καταφέραμε το 2011 με την διαπραγμάτευση για τη νέα δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ να καταργηθεί το αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης, μετατρεπόμενο σε χερσαίο, το οποίο χερσαίο δεν έχει σημασία για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Αιγαίο, έχει σημασία για την προοπτική προς Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Διαμαντόπουλος: Θέλω τη γνώμη σας λίγο για ένα περιστατικό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και θέλω τη γνώμη του Βαγγέλη του Βενιζέλου σαν διπλωμάτη ο οποίος ξέρει τα θέματα, από το Υπουργείο Εξωτερικών εννοώ. Ίσως χρειάζεται δυο-τρεις εξηγήσεις παραπάνω. Ποιος την πάτησε τώρα και έκανε σχέδιο πτήσης στο ελληνικό πρωθυπουργικό, που είναι στρατιωτικό;

Ευ. Βενιζέλος: Δυστυχώς την πάτησε η Ελλάδα.

Διαμαντόπουλος: Την πάτησε η Ελλάδα αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι άνθρωποι είναι γύρω από τον Πρωθυπουργό και το λέω με όλη την αφέλεια που έχει ένας άνθρωπος στη δική μου θέση, όση μπορεί να έχει, που δεν ξέρει ότι αν θα πάει να ζητήσει απ’ τους Τούρκους να περάσουμε από τον εναέριο χώρο τους και προσγειωθούμε να βάλουμε πετρέλαιο στην…

Ευ. Βενιζέλος: Τους δώσαμε μία πολύ ωραία ευκαιρία να υπενθυμίσουν και να υπογραμμίσουν το ζήτημα της αποστρατικοποίησης.

Διαμαντόπουλος: Τους δώσαμε μια πάρα πολύ ωραία ευκαιρία να μας υπενθυμίσουν ότι είναι αποστρατικοποιημένη η περιοχή της Ρόδου.

Ευ. Βενιζέλος: Ξέρετε αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο…
Διαμαντόπουλος: Δεν υπάρχουν άνθρωποι γύρω από τους Πρωθυπουργούς που μπορεί να εξασφαλίσουν την minimum ασφάλεια τέτοιων κινήσεων;

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω το εξής για να μη λέμε πολλά λόγια, πριν από μερικούς μήνες, τώρα πια έχουν περάσει δυστυχώς οι μήνες, πριν από 14 μήνες τον Σεπτέμβριο του 2014, λίγο πριν τις εκλογές, πήγα εγώ στην Τεχεράνη και πήγα στην Τεχεράνη ως Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας τη δυνατότητα να κάνω για πρώτη φορά επαφές και να προετοιμάσω τη σχέση μας με το Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων, όπως και έγινε. Πήγα στο Ισφαχάν κι εγώ προσγειώθηκα στο Ισφαχάν γιατί ο Ιρανοί θέλουν πάντα να πηγαίνεις πρώτα να βλέπεις την υπέροχη αυτή ιστορική πόλη του Ισφαχάν. Δεν υποβάλαμε κανένα σχέδιο πτήσης στους Τούρκους, ούτε δημιουργήσαμε παρόμοιο θέμα. Πήγαμε στο Ισφαχάν, πήγαμε στην Τεχεράνη, γυρίσαμε, δεν πήρε κανείς είδηση για το τί συμβαίνει και δεν πρέπει ν’ ανοίγει κανείς παρόμοια θέματα εις βάρος του. Αυτό. Τώρα, από εκεί και πέρα νομίζω η κοινή λογική πρέπει να επικρατεί.

Διαμαντόπουλος: Ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας, αν μπορέσει δηλαδή η Κυβέρνηση να περάσει ασφαλιστικό και φορολογικό, τα μπλόκα των αγροτών και η επόμενη ημέρα, και το ενδεχόμενο να πάμε σε ένα μεγαλύτερο σχήμα.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, αυτά, και η αβεβαιότητα και η αδυναμία διακυβέρνησης, υπάρχουν. Και υπάρχουν διότι υπάρχει ένα πρόβλημα νομιμοποίησης και δημοκρατικής συνέπειας και εντιμότητας, διότι ένας κόσμος πίστεψε στον ΣΥΡΙΖΑ τον αντιμνημονιακό, τον ΣΥΡΙΖΑ τον δημαγωγικό, τον ΣΥΡΙΖΑ των ευχάριστων υποσχέσεων. Και τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει μία γραμμή την οποία είχε καταγγείλει και είχε απαξιώσει και την εφαρμόζει με το χειρότερο δυνατό τρόπο γιατί κατά βάθος δεν πιστεύει και γιατί κατά βάθος είναι αμφίθυμος, μία έτσι, μία αλλιώς. Μία χώρα η οποία έχει Κυβέρνηση χωρίς σταθερό προσανατολισμό, Κυβέρνηση η οποία παλινωδεί, Κυβέρνηση η οποία πείθει τους βουλευτές της λέγοντάς τους ψέματα, δεν είναι μία σταθερή Κυβέρνηση. Αυτό δε σημαίνει ότι…
Διαμαντόπουλος: Δεν πρέπει να περάσει η αξιολόγηση;

Ευ. Βενιζέλος: Η αξιολόγηση βεβαίως έπρεπε να έχει περάσει προ πολλού. Εδώ ταλαιπωρούμεθα σε μία συνεχή διαπραγμάτευση 14 μήνες, από τον Ιανουάριο του 2015 ασχολούμαστε με το να επανέλθουμε στο κεκτημένο του Δεκεμβρίου του 2014. Λοιπόν, αντιλαμβάνεστε ότι 14 μήνες, από το Γενάρη του 2015, κυνηγάμε την ουρά μας και μπορεί να γυρίσουμε…
Διαμαντόπουλος: Έτσι είναι, αλλά δεν πρέπει το συντομότερο να περάσει η αξιολόγηση;

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να περάσει, πρέπει να περάσει.
Διαμαντόπουλος: Δε θα βοηθήσετε εσείς να περάσει;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; Πιστεύετε ότι υπήρχε άλλη φορά αντιπολίτευση η οποία να συμφωνεί στρατηγικά με την Κυβέρνηση, επειδή η Κυβέρνηση εκ των υστέρων συμφώνησε με την αντιπολίτευση; Τώρα, καλώς ή κακώς, τα κόμματα της λεγόμενης φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, αποδέχονται ένα πλαίσιο. Άλλοι το αποδέχονται πραγματικά και το αποδεχόντουσαν πάντα, άλλοι έλεγαν ψέματα και τώρα…
Διαμαντόπουλος: Ήρθε η ώρα τους.

Ευ. Βενιζέλος: …έχουν κάνει στροφη 180 μοιρών
Διαμαντόπουλος: Εφόσον ήρθε η ώρα τους, δεν πρέπει η χώρα να ξεπεράσει αυτό τον κάβο με κάποια συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, εννοώ την αξιολόγηση.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, είχε τη δυνατότητα να κάνει ένα ευρύτερο σχήμα, αποδεχόμενος τη λογική της συνεργασίας των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων αλλά προτίμησε την ασφάλεια της μικρής πλειοψηφίας με τον κ. Καμμένο. Δική του επιλογή ήταν, δεν επιδίωξε κάτι άλλο, δεν έκανε σοβαρές συνεννοήσεις, δε ζήτησε συναίνεση.
Διαμαντόπουλος: Δεν έκανε. Παρόλα αυτά, ο καιρός είναι σε βάρος και της οικονομίας και της πολιτικής σταθερότητας της χώρας.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά όταν λέει κάποιος ότι υπάρχει ζήτημα ευρύτερης συνεργασίας, του λένε ότι «υπονομεύεις την Κυβέρνηση, ονειρεύεσαι υπουργικές θέσεις, ότι εδώ δεν υπάρχει θέμα Κυβέρνησης Συνεργασίας αλλά συναίνεσης της αντιπολίτευσης με αυτό που κάνει η Κυβέρνηση», που η Κυβέρνηση δεν ξέρει τι κάνει, δεν ξέρει πώς να το κάνει, δεν έχει αποτέλεσμα, παραπαίει. Άρα, είναι δυνατό να συζητάμε για κάτι το οποίο η ίδια η Κυβέρνηση δεν το θέλει;
Διαμαντόπουλος: Αυτό το «παραπαίει» το βλέπετε μέχρι το καλοκαίρι; Είναι πολλοί που λένε ότι δεν έχει περιθώρια…

Ευ. Βενιζέλος: … εδώ ασχολούμαστε με το αν θα ψηφίσουν οι 153 βουλευτές ένα κακό ασφαλιστικό, ένα κακό φορολογικό, εάν θα αντέξουν νεμόμενοι την εξουσία. Αυτό δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία. Σημασία έχει τι αποτέλεσμα παράγεται οικονομικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά, η χώρα αν έχει αυξημένη ή μειωμένη ισχύ, αν πηγαίνουμε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Εδώ η Κυβέρνηση μπορεί να παραμείνει στην εξουσία, γιατί είναι πεισματωμένοι και ενωμένοι 153 βουλευτές, να ψηφίζει κακούς νόμους γιατί κάνει κακή διαπραγμάτευση, η χώρα να σέρνεται και η οικονομία να υποβαθμίζεται και οι ελπίδες της κοινωνίας να εξαφανίζονται.
Διαμαντόπουλος: Αν δεν μπορεί, λένε κάποιοι αν δεν μπορεί η Κυβέρνηση, αν δεν μπορεί ο Τσίπρας, ας τα παρατήσει να φύγει. Αυτό…

Ευ. Βενιζέλος: Δε θα του το πούμε εμείς αυτό, διότι πήρε πράγματι την εντολή του ελληνικού λαού, βεβαίως με 35,5% όχι με μία συντριπτική πλειοψηφία.
Διαμαντόπουλος: Ναι, αλλά άμα δεν μπορεί να περάσει τα βασικά θέματα της αξιολόγησης σημαίνει ότι απέτυχε, άρα θα γίνει τί την επόμενη ημέρα;
Ευ. Βενιζέλος: Μα, με συγχωρείτε, τώρα απέτυχε; Δεν είχε αποτύχει το Φεβρουάριο του 2015 με τη λάθος διαχείριση; Δεν είχε αποτύχει όταν συνέβαιναν αυτά που διαβάζουμε τώρα στις εφημερίδες μεταξύ των κυρίων Βαρουφάκη, Λαφαζάνη, Τσίπρα και της κυρίας Κωνσταντοπούλου κ.λπ.; Δεν απέτυχε όταν έφερε ένα τρίτο μνημόνιο τη στιγμή που η χώρα θα έβγαινε από το μνημόνιο;
Διαμαντόπουλος: Άρα να φύγει και να μείνουμε..

Ευ. Βενιζέλος: Τί να φύγει, εμείς το έχουμε πει αυτό, οι επιλογές είναι επιλογές του ελληνικού λαού. Και στο κάτω-κάτω, βεβαίως η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, αλλά είναι ιστορικά δίκαιο και ηθικά δίκαιο και πολιτικά αποτελεσματικό για τη χώρα η ιθύνουσα δύναμη μίας συνεργασίας να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αδυναμίες του και τις αντιφάσεις του και ο κ. Τσίπρας; Δηλαδή η χώρα είναι καταδικασμένη να πορεύεται γύρω από αυτόν τον άξονα; Γιατί;
Διαμαντόπουλος: Συμπεραίνω ότι δεν πρέπει να είναι καταδικασμένη και για να αλλάξει αυτό, πρέπει να αλλάξει και η Βουλή.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά θα μας τα πει ο κ. Τσίπρας. Είχε κανέναν ενδοιασμό μήπως να κάνει εκλογές το Σεπτέμβριο, ενώ υποσχόταν τον Αύγουστο ότι δε θα κάνει, πριν τελειώσει η αξιολόγηση και πριν λυθεί το θέμα του χρέους; Ποιο θέμα του χρέους, το λυμένο θέμα, γιατί αυτό που θα γίνει στο χρέος είναι συμφωνημένο από το 2012, αλλά έλεγαν ψέματα στον κόσμο, του είχαν πιπιλήσει το μυαλό ότι κάτι θα κάνουν μονομερές, πανηγυρικό, γενναίο, χωρίς να έχουν καταλάβει τι είναι αυτό που έχει γίνει και λέγοντας ψέματα για το τι έχει γίνει, δεν συνομολογεί τί έχει γίνει.
Διαμαντόπουλος: Κ. Βενιζέλο, ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έτσι είναι, όπως τα λέτε, τα πράγματα, κι εγώ δεν έχω άλλη γνώμη επ’ αυτού. Ας δούμε λίγο την υπόθεση του σοσιαλιστικού χώρου, της δικής σας περιοχής…

Ευ. Βενιζέλος: Μα χωρίς μεσαίο χώρο δε γίνεται. Ο μεσαίος χώρος είναι ο κρίσιμος παράγοντας για το…
Διαμαντόπουλος: Ναι, αλλά όσο δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ πατά στα πόδια του έρχεται η ώρα της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή, αυτό τροφοδοτεί…

Ευ. Βενιζέλος: Λόγω εκλογικού συστήματος και τεχνητού διπολισμού. Εγώ είπα ότι δεν είναι καταδικασμένη η χώρα σε ένα διπολισμό με έναν πόλο παλιό, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, και έναν πόλο πιο παλιό, αρχαϊκό, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρχαϊκό στις αντιλήψεις, γιατί μιλάμε για ένα κόμμα που έχει αντιλήψεις απολύτως ξεπερασμένες, οι οποίες δεν έχουν καταλάβει πού πορεύεται η Ευρώπη, ο κόσμος, ποια είναι τα προβλήματά μας, και για αυτό λέγονται με καταπληκτική άνεση συνεχώς τα ίδια ψέματα. Άρα, ο μεσαίος χώρος είναι ο εγγυητής για τις αντιλήψεις.
Διαμαντόπουλος: Ο μεσαίος χώρος, αλλά βλέπετε στο μεσαίο χώρο πώς η εκλογή Μητσοτάκη άλλαξε τα δεδομένα.

Ευ. Βενιζέλος: Υπήρξε μία πίεση, ένας εκνευρισμός ο οποίος ήταν αδικαιολόγητος. Εγώ ήμουν εναντίον, να ξέρετε.
Διαμαντόπουλος: Αδικείτε το Μητσοτάκη έτσι. Βλέπετε ότι και…

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν τον αδικώ. Δεν τον αδικώ. Ο κ. Μητσοτάκης είναι επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, έχει να χειριστεί πολύ σοβαρά θέματα σε σχέση με το χώρο της ευρύτερης συντηρητικής παράταξης. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα διαφωνιών στρατηγικού χαρακτήρα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ένα τμήμα της Νέας Δημοκρατίας έχει στρατηγική συμφωνία με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο και αυτό είναι οφθαλμοφανές σε πάρα πολλά πράγματα, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Αυτό έχει να το αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης και θα κάνει, φαντάζομαι, τις δικές του κινήσεις ως νέος αρχηγός. Αλλά ο μεσαίος χώρος είναι ο μεσαίος χώρος, είναι το προοδευτικό ριζοσπαστικό κέντρο, η σοσιαλδημοκρατία, είναι οι προοδευτικοί άνθρωποι που θέλουν μεταρρυθμίσεις, είναι ο κορμός κάθε τί καλού και θετικού που έχει γίνει ιστορικά στη χώρα. Αυτός πρέπει να συγκροτηθεί, δεν πρέπει να φλερτάρει με αστεία σενάρια του τύπου συνεργασία για να στηρίξουμε τον κ. Τσίπρα που παραπαίει, αλλά ούτε βεβαίως και ταυτίζεται με τη δεξιά, με τη Νέα Δημοκρατία, είναι ο πόλος ο οποίος μπορεί να οδηγεί τα πράγματα στο ευρύτερο σχήμα της συνεργασίας των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων, με τις ισορροπίες που πρέπει και με τη σύνθεση που πρέπει.
Διαμαντόπουλος: Είστε πολύ έμπειρος και βλέπετε τα πράγματα και μπροστά, δε βλέπετε ότι η εκλογή Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει στο κέντρο και δεξιά ένα μεγάλο κομμάτι που θα καταπιεί συνιστώσες του λεγόμενου χώρου σας;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω, υπάρχει πολύς κόσμος που λέει, «εγώ είμαι προοδευτικός, εγώ ανήκω στην κεντροαριστερά, είμαι σοσιαλδημοκράτης, χαίρομαι γι’ αυτά που λέτε, με εκφράζετε, αλλά θέλω να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και άρα, με δεδομένο το εκλογικό σύστημα, θα ψηφίσω έτσι ώστε να φύγει η κυβέρνηση αυτή, η χώρα να επανέλθει σε μία σοβαρότητα και σε μία καθαρή γραμμή». Αυτοί πρέπει να καταλάβουν ότι, βεβαίως πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, δεν οδηγεί πουθενά, οδηγεί μόνο σε αδιέξοδα, αλλά πρέπει να υπάρχει σωστός συσχετισμός δυνάμεων και χωρίς μεσαίο προοδευτικό χώρο δεν υπάρχει προοπτική για τη χώρα.
Διαμαντόπουλος: Μάλλον χρειάζεται μία συγκροτημένη πολιτική ομάδα, δύναμη, που θα φτιάξει ξανά τα πράγματα από την αρχή στο χώρο σας. Δεν ξέρω αν αυτές οι πρωτοβουλίες, γιατί εσείς μιλάτε, νομίζω, την Κυριακή στις Κινήσεις Πολιτών για τη σοσιαλδημοκρατία, είναι η επιτροπή της…

Ευ. Βενιζέλος: Οι Κινήσεις είχαν την καλοσύνη να πάρουν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν μία εκδήλωση για το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και την εθνική στρατηγική, άρα οι Κινήσεις μας δίνουν το βήμα να μιλήσουμε και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ.