Βενεζουέλα: Συγκρούσεις στα σύνορα με τη Βραζιλία – Δύο νεκροί και 15 τραυματίες

Χάος στη Βενεζουέλα – Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τον στρατό στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα, στα σύνορα με τη Βραζιλία, όταν ένα πλήθος προσπάθησε να εμποδίσει τον στρατό να αποκλείσει τον δρόμο απ’ όπου θα περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια.

«Μια ιθαγενής και ο σύζυγός της σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 άλλα μέλη της φυλής Πέμον, από την πόλη Γκραν Σαμπάνα, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από την αυτοκινητοπομπή της Εθνοφρουράς» υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση «Καπέ Καπέ».

Η Γκραν Σαμπάνα βρίσκεται στην πολιτεία Μπολίβαρ, στα σύνορα με τη Βραζιλία. Στην απέναντι πλευρά των συνόρων έχει μεταφερθεί και αποθηκευτεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Βενεζουέλας.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν μέλη αυτής της κοινότητας προσπάθησαν να εμποδίσουν τα στρατιωτικά οχήματα να περάσουν και να φτάσουν στα σύνορα με τη Βραζιλία. Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διέταξε το κλείσιμο των συνόρων με τη Βραζιλία,αρνούμενος να δεχτεί την ανθρωπιστική βοήθεια που, όπως υποστηρίζει, αποτελεί ένα πρόσχημα για μια στρατιωτική επέμβαση με στόχο την ανατροπή του.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε μέσω του Twitter ότι ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των Πέμον που «βρίσκονταν στον σταθμό ελέγχου της Εθνοφρουράς». Ζήτησε επίσης να συλληφθούν οι υπεύθυνοι για την καταστολή και «τη δολοφονία των αδελφών μας Πέμον (…) που στηρίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια».

Μεγάλη συναυλία στην Κολομβία

Χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στην Κούκουτα της Κολομβίας για να παρακολουθήσουν τη μεγάλη συναυλία που οργάνωσε ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον με στόχο να ασκηθούν πιέσεις ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.

Η συναυλία ξεκίνησε γύρω στις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) και ο πρώτος που ανέβηκε στη σκηνή ήταν ένας Βενεζουελάνος μετανάστης, ο οποίος τραγουδούσε μέσα σε λεωφορεία στη Λίμα του Περού για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Μαδούρο και του αυτοανακηρυχθέντος μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό συνεχίζεται έτσι με τη μορφή μιας «μονομαχίας» συναυλιών – η δεύτερη οργανώνεται από την κυβέρνηση του Καράκας στην απέναντι πλευρά των συνόρων.

Οι δύο συναυλίες δίνονται στη μία και την άλλη πλευρά της γέφυρας Τιεντίτας που συνδέει την Κούκουτα με την κοινότητα Ουρένια της Βενεζουέλας. Η γέφυρα έχει αποκλειστεί εδώ και δύο εβδομάδες από τον βενεζουελάνικο στρατό.

Περίπου 250.000 θεατές αναμένονται στη συναυλία “Venezuela Aid Live” της Κούκουτα. Ο Μπράνσον ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές. «Είναι απίστευτο να βλέπεις χιλιάδες ανθρώπους να έρχονται στη συναυλία», είπε ο ιδρυτής της Virgin σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Θα είναι μια μαγική ημέρα (…) για να οικοδομήσουμε γέφυρες ελπίδας», πρόσθεσε.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία» και «Η κυβέρνηση θα πέσει» οι πρώτοι θεατές, ντυμένοι στα άσπρα και κρατώντας σημαίες της Βενεζουέλας, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μπροστά από τη σκηνή.

Ο Βενεζουελάνος τραγουδιστής Κάρλος Μπάουτε, που συμμετέχει στην εκδήλωση μαζί με περίπου 30 άλλους καλλιτέχνες, δήλωσε ότι «δεν βρισκόμαστε εδώ μόνο για να ανοίξουμε μια ανθρωπιστική δίοδο αλλά επειδή αύριο θα είμαστε ελεύθεροι».

Οι πρόεδροι της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα και της Παραγουάης Μάρι Άμπντο αναμένεται να παραστούν στο κλείσιμο της εκδήλωσης, γύρω στις 16.00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδας). Για την ασφάλεια των θεατών και των επισήμων έχουν κινητοποιηθεί περίπου 1.500 αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Στην απέναντι πλευρά της γέφυρας, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την τριήμερη συναυλία που οργανώνει ο Μαδούρο. Ο χώρος επιτηρείται από τον στρατό και νωρίς το πρωί δεν υπήρχε συγκεντρωμένο κάποιο πλήθος εκεί, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την Πέμπτη έχει στηθεί μια πελώρια σκηνή, όμως υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για το ποιοι θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση αυτή.

«Οι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στην Κολομβία πρέπει να ξέρουν ότι διαπράττουν έγκλημα, ότι δίνουν την έγκρισή τους για μια στρατιωτική επέμβαση», προειδοποίησε ο Μαδούρο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.