Βέλγιο: Ερευνες για τέταρτο τρομοκράτη-Αναζητείται άλλος ένας

Το Βέλγιο βρίσκεται για τρίτη ημέρα σε συναγερμό, με τις αρχές να δίνουν αγώνα δρόμου για τη σύλληψη ενός τέταρτου τρομοκράτη, ο οποίος διαφεύγει και τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αναζητείται και δεύτερος.

Ταυτοποιημένοι θεωρούνται μέχρι στιγμής οι τρεις καμικάζι: Οι δύο στο αεροδρόμιο, ο Ιμπραήμ ελ Μπακράουι και ο Ναζίμ Λαχραουί -η ταυτοποίηση του δεύτερου δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά συγκλίνουσες πηγές σε αξιόπιστα ΜΜΕ δείχνουν προς τα εκεί- και ο Χαλίντ ελ Μπακραουί στο μετρό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο άνδρας που αναζητείται, είναι εκείνος με το λευκό μπουφάν και το καπέλο που απεικονίζεται με τους δύο καμικάζι στο αεροδρόμιο.

Ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Φρέντερικ φαν Λέου δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος άνδρας τοποθέτησε μια βόμβα στο αεροδρόμιο και μετά έφυγε. Ομως, ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν εξερράγη και αργότερα εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη.

Ο Χαλίντ Ελ Μπακράουϊ θεωρείται πως ανατινάχθηκε μέσα στον συρμό του μετρό στον σταθμό Μάαλμπεκ. Είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο, που όμως μέχρι τώρα δεν είχε συνδεθεί με υποθέσεις τρομοκρατίας.

Ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουϊ, αδελφός του Χαλίντ, είναι ο μεσαίος άνδρας της φωτογραφίας από το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Βελγίου, σε κείμενό του που βρέθηκε σε ένα λαπτοπ σε κάδο σκουπιδιών μετά την επίθεση ανέφερε ότι έπρεπε να βιαστεί και ότι δεν ένιωθε πλέον ασφαλής.

Ο Ναζίμ Λαχράουϊ φέρεται να είναι ο δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας του αεροδρομίου, που απεικονίζεται αριστερά στη φωτογραφία με τους τρεις άντρες. Ο Λαχράουϊ ήταν καταζητούμενος από τη Δευτέρα, δηλαδή μία ημέρα πριν από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπήρξε πρόσωπο κλειδί στις επιθέσεις του Παρισιού όχι μόνο ως ο κατασκευαστής των εκρηκτικών μηχανισμών αλλά και ως συντονιστής των πολλαπλών χτυπημάτων.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας της γαλλικής εφημερίδας Le Monde αναφέρει ότι αναζητείται ο συνεργός του Ελ Μπακράουι για το μακελειό στο μετρό των Βρυξελλών. Οπως επισημαίνεται, πρόκειται για έναν άνδρα που βιντεοσκοπήθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό των Βρυξελλών να κουβαλάει επίσης έναν μεγάλο σάκο και να συνοδεύει τον Ελ Μπακράουι, λίγο πριν ο τελευταίος ανατιναχθεί στον σταθμό του Μάλμπεκ.