Βαθαίνει το πολιτικό-ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα στη ΝΔ και προσωπικά τον Παν. Καμμένο. Νέα επίθεση από 18 βουλευτές.

Του ανταποδίδουν τις επιθέσεις του προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της σημερινής παράτας της ΝΔ συλλήβδην.

Είχε προηγηθεί δημόσια καταγγελία 12 βουλευτών με επικεφαλής τη Ντόρα Μπακογιάννη ότι έξη βουλευτές της ΝΔ δεν προσήλθαν, σκοπίμως, να καταψηφίσουν την ευνοϊκή ρύθμιση για το πρόστιμο 38 εκατ. ευρώ ΣΕΚΑΠ και Ιβάν Σαββίδη.

«Ανερμάτιστες» χαρακτηρίζουν τις πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την ελληνική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια, 18 βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας μάλιστα, με σχετική επερώτησή τους, διευκρινίσεις από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά για τα συγκεκριμένα θέματα που έθιξε ο Πάνος Καμμένος.

Ειδικότερα, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρονται σε δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, κατηγορώντας τον πως «με μεγάλη επιπολαιότητα αναφέρεται σε πολύ σοβαρά ζητήματα, εκθέτοντας τη χώρα και δημιουργώντας σύγχυση ως προς τις πραγματικές θέσεις της κυβέρνησης».

Ειδικότερα, με πρώτο τον τομεάρχη Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκο, 18 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση καλώντας τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά να παρουσιάσει τις κυβερνητικές θέσεις τόσο για τα όσα συμβαίνουν στα Βαλκάνια, όσο και για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Αφορμή για την επερώτηση, όπως σημειώνουν, είναι ορισμένες αναφορές του κ. Π.Καμμένου στην προαναφερθείσα συνέντευξη και ειδικότερα, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες φράσεις του:

α. «Θεωρώ, λοιπόν, ότι η εγγύηση για τη Δύση είναι η δημιουργία ενός χριστιανικού τόξου».

β. «Όσον αφορά τα Σκόπια, είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλβανικής καταγωγής».

γ. «δεν πρόκειται να δεχτώ τη χρήση του όρου ‘Μακεδονία’».

Οι γαλάζιοι επερωτώντες υπογραμμίζουν ότι είναι «ανάγκη η εξωτερική πολιτική της χώρας να ασκείται με συνοχή, υπευθυνότητα και συγκρότηση, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαιτέρως ρευστή και κρίσιμη».

Και αφού σημειώνουν, επίσης, ότι “σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ «η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή», καλούν τον κ. Κοτζιά να πει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, αν συμφωνεί με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ, και αν αντικατοπτρίζουν οι θέσεις του κ. Καμμένου περί «δημιουργίας χριστιανικού τόξου» την επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών”. Παράλληλα, οι 18 βουλευτές της ΝΔ ζητούν να πει ο υπουργός Εξωτερικών “ποιά τελικά είναι η επίσημη θέση της χώρας αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ; Εκείνη που αναφέρει το ΥΠΕΞ ή εκείνη που δηλώνει ο ΥΕΘΑ”, και αν οι αναφορές του ΥΕΘΑ αποτελούν τη γενικότερη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η Βαλκανική πολιτική της Ελλάδας;

Με αφορμή την κατάθεση της Επίκαιρης Επερώτησης ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος κάνει λόγο για «εκπληκτικές και ανησυχητικές απιθανότητες που εξέφρασε κατά την τελευταία του συνέντευξη του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Απιθανότητες όπως ό ισχυρισμός ότι η πλειοψηφία των κατοίκων στα Σκόπια είναι Αλβανικής καταγωγής! Ή ότι η λύση στα Βαλκάνια είναι η δημιουργία και η αντιπαράθεση «τόξων»! Απιθανότητες που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία όταν η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και εν δυνάμει απειλές».

Είναι ανάγκη, σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος, η εξωτερική πολιτική της χώρας να ασκείται με συνοχή, υπευθυνότητα και συγκρότηση, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαιτέρως ρευστή και κρίσιμη.

Το ερώτημα συνεπώς είναι, σημειώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, εάν η κυβέρνηση και το υπουργείο των Εξωτερικών υιοθετούν ή συμφωνούν με αυτές τις ανερμάτιστες τοποθετήσεις που αγνοούν ακόμα και βασικά δεδομένα εξωτερικής πολιτικής».

Την επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, Άδωνις Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, Σταύρος Καλαφάτης, Συμεών Κεδίκογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Αθανάσιος Δαβάκης, Αθανάσιος Καββαδάς, Σοφία Βούλτεψη, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Μαρία Αντωνίου, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Κωνσταντίνος Τασούλας, Αθανάσιος Μπούρας, Εμμανουήλ Κόνσολας, Χρήστος Δήμας, Ιωάννης Αντωνιάδης.