Βάιντμαν: Δευτερεύουσας σημασίας οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος

Στον αέρα βρίσκεται η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, παρά τις διαβεβαιώσεις, περί του αντιθέτου, της κυβέρνησης. Αυτό προκύπτει από τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό και δυστυχώς για τη χώρα μας είναι πολλά.

Δευτερεύουσας σημασίας χαρακτηρίζει το ζήτημα του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, καλώντας την Αθήνα να εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

«Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι δευτερεύουσες, καθώς η εξυπηρέτηση του χρέους δεν αποτελεί το πιεστικότερο πρόβλημα της Ελλάδας» τόνισε ο Γερμανός τραπεζίτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt. Αυτό που προέχει για την Ελλάδα, πρόσθεσε είναι η τήρηση του προγράμματος και ο τρόπος να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Αναφερόμενος στις επιλογές του Μάριο Ντράγκι σημειώσε ότι η πρόσφατη ισχυρή κριτική κατά της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ίσως είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ορισμένα μέτρα «θόλωσαν» τις γραμμές μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να είναι επεκτατική, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη σταθερότητα των τιμών.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις του με τον Ντράγκι, ο κ. Βάιντμαν είπε: «μπορεί κάποιες φορές να καταλήγουμε σε διαφορετικά συμπεράσματα για δύσκολα ζητήματα, όμως σε ότι αφορά τη σημασία της σταθερότητας των τιμών και των οικονομικών συνθηκών για τη σταθερότητα αυτή, συμφωνούμε».

Ο κ. Βάιντμαν σημείωσε πως το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προσεκτικό να μην υπερβαίνει τα όρια της δημοσιονομικής πολιτικής, προσθέτοντας όμως πως θεωρεί ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη «είναι προβληματικές διότι οι κεντρικές τράπεζες γίνονται οι μεγαλύτεροι πιστωτές των κρατών τους».