Τσίπρας: Σκίζω τη γάτα της… διαπλοκής!!!-Απειλές της κυβέρνησης αν δημοσιοποιηθούν οι συνομιλίες με Ψυχάρη

Χοντραίνει η κόντρα Ψυχάρη – Τσίπρα, καθώς ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του ΔΟΛ, για τον οποίο είπε ότι βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, αν έχει στοιχεία για κάτι να πάει στον εισαγγελέα.

Αναφερόμενος στις τέσσερις συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «μπορεί αν χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο αλλά δεν θα του πουλήσω την ψυχή μου. Δεν θα κριθώ από το ποιος μου λέει τι αλλά από αυτά που πράττω. Η δική μου η κυβέρνηση δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Δεν θα σηκώσω το τηλέφωνο για να ζητήσω χάρη από κανέναν. Αν νομίζει ο κ. Ψυχάρης πως με κρατάει από κάπου, ας τα βγάλει όλα στη φορά» και πρόσθεσε:

«Επιθυμία του Ψυχάρη ήταν να συναντηθούμε σε ένα χώρο μη δημόσιο. Συναντήθηκα μαζί του όπως συναντήθηκα με όλους τους εκδότες που ζήτησαν συνάντηση μαζί μου. Στο Mega εγώ έχω να πάω από το 2012. Αν συμφωνούσαμε σε κάτι θα πήγαινα στο κανάλι την επόμενη ημέρα. Δεν συμφωνήσαμε σε κάτι. Ένα χρόνο που είμαι πρωθυπουργός δεν δέχθηκα να συναντήσω τον κ. Ψυχάρη».

Πρόσθεσε δε ότι «το μόνο που μπορεί να ισχυριστεί ο εν λόγω κύριος μέσα στον πανικό του, μέσα σε έναν πανικό ο οποίος προέρχεται από το γεγονός ότι επί ένα χρόνο τώρα έχει ζητήσει επανειλημμένως να με συναντήσει ξανά και δεν το έχω δεχθεί γιατί μαθαίνω δεξιά και αριστερά.

Σε ερώτηση επί της έμμεσης προειδοποίησης περί «χρυσών εφεδρειών» που επικαλέστηκε στο κύριο άρθρο του το Βήμα ο Πρωθυπουργός, ήταν ακόμη πιο αιχμηρός: «Ας έχει ό,τι θέλει να τα βγάλει όλα στη φόρα. Και να πάει στον Εισαγγελέα που – απ’ ό,τι μαθαίνω – τον συναντά συχνά τώρα τελευταία και θα τον συναντά…».

Ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε με χιούμορ, την αποστροφή του Νίκου Χατζηνικολάου για την… περιβόητη πλέον γάτα των Ιμαλαΐων. Όταν ερωτήθηκε απάντησε, χαμογελώντας, πως «Ναι, αλλά την έσκισα την γάτα…»!

Σε ότι αφορά τις άδειες για τα κανάλια τόνισε: «Γιατί έχουμε 8 κανάλια τα οποία κατά γενική ομολογία δεν βγάζουν τα λεφτά τους; Η αγορά δεν αυτορυθμίστηκε 25 ολόκληρα χρόνια. Στην υπόλοιπη Ευρώπη που κάνουν κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουμε εμείς είναι αδαείς; Είναι ηλίθιοι; Παντού υπάρχουν λίγες άδειες εκτός από την Ιταλία που υπάρχουν τα φαινόμενα του Μπερλοσκονισμού. Κάποιοι προσπαθούν να μπερδέψουν τα στοιχεία. Εμείς μιλάμε για εθνικής εμβέλειας, επίγεια, ψηφιακά, γενικού περιεχομένου και κάποιοι τα μπέρδεψαν με του ειδικού περιεχομένου», ενώ συμπλήρωσε πως βασικός άξονας του νόμου που ψηφίστηκε είναι η προστασία των θέσεων εργασίας. «Είμαστε ανοιχτοί και θα μιλήσουμε και με την ΕΣΗΕΑ, ώστε, να βρούμε λύση σε αυτό το θέμα. Μπορούμε να βάλουμε ως όρο οι εργαζόμενοι που σήμερα βρίσκονται στα κανάλια να έχουν προτεραιότητα».

Τέλος, σε ότι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα στο internet ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως: «Δεν θέλουμε να ελέγξουμε το διαδίκτυο. Θέλουμε να βάλουμε κάποιους κανόνες για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως αυτά που αποκαλύφθηκαν με την εξάρθρωση της σπείρας εκβιαστών».

Κυβέρνηση: Κακούργημα η δημοσιοποίηση καταγεγραμμένων συνομιλιών

Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι φήμες ότι ο κ. Ψυχάρης όταν μίλησε για «χρυσές εφεδρείες» παρέπεμπε σε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες.

Ωστόσο με πολύ σκληρό αλλά και προειδοποιητικό ύφος κυβερνητικές πηγές απαντούν στο ενδεχόμενο ο μεγαλοεκδότης Σταύρος Ψυχάρης να δημοσιοποιήσει μυστικά καταγεγραμμένο υλικό, έτσι όπως τουλάχιστον ερμηνεύονται από πολλούς αναφορές στα όσα έχουν ανακοινωθεί ως τώρα από πλευράς του.

«Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί κακούργημα όποιος το κάνει, να πάει και μέσα» λένε χαρακτηριστικά ενώ αναφορικά με τον τρόπο που αναδείχτηκε το θέμα από το ΒΗΜΑ υποστηρίζουν ότι «αποτελεί ευθεία απειλή και ευθεία προσβολή προς τον πρωθυπουργό. Ας εξακολουθήσει. Θα έχουμε και άλλα. Μπαίνει ζήτημα Δικαιοσύνης αν ένας, επειδή έχει ένας έντυπο, θέλει να εκβιάζει τον πρωθυπουργό της χώρας».

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη σύγκρουση μέχρι τέλους καθώς εκτιμά ότι η επίθεση από το δημοσιογραφικό συγκρότημα δείχνει «έλλειψη ψυχραιμίας» ενώ -όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές: «Πρέπει να αποδομηθεί όλο το σύστημα της διαπλοκής, και να ελεύθερη να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη, χωρίς να μπλοκάρεται όπως ίσως γινόταν στο παρελθόν. Στόχος της διαπλοκής είναι να φανεί ότι όλοι είναι ίδιοι».

Τι λένε για τις συναντήσεις Τσίπρα-Ψυχάρη

Την ίδια ώρα το μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να πετά τη μπάλα στο στρατόπεδο της ΝΔ.

«Οι μηχανισμοί που λειτουργούσαν στη ΝΔ τόσα χρόνια προφανώς υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς Ψυχάρη» επισημαίνουν σε συνομιλητές τους κυβερνητικά στελέχη, ενώ για τις συναντήσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πρωθυπουργού υποστηρίζουν:

• Από τον Ιανουάριο που έγινε πρωθυπουργός, δεν έχει συναντήσει κανένα εκδότη. Πριν γίνει πρωθυπουργός είχε συναντήσει πολλούς. Οι συναντήσεις ήταν και εντός και εκτός γραφείου. Έγιναν 4 συναντήσεις. Η πρώτη δημόσια στην εφημερίδα. Ακολούθησαν δύο συναντήσεις παρουσία τρίτων, ύστερα από αίτημα Ψυχάρη. Και μετά, πάλι μετά από αίτημα Ψυχάρη, έγινε η τέταρτη συνάντηση στο σπίτι.
• Ο εκδότης ζήτησε βοήθεια να ελέγξει το MEGA και να μην υπάρχει ο αναγκαίος έλεγχος στα δάνειά του. «Ήθελε ευνοϊκό καθεστώς» λένε χαρακτηριστικά, και θυμίζουν ότι:
• Υπάρχουν σειρά δημοσιευμάτων που δείχνουν ότι ο ΔΟΛ ήταν σκληρός στην πολεμική του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις νίκες ήταν ήπιος για λίγες μέρες. Και μετά το ίδιο. Αυτό έγινε πριν και μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, μετά το δημοψήφισμα, πριν και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
• «Το σύστημα ξεφεύγει» μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, και είναι χαρακτηριστικές είναι οι επιθέσεις σε συγκεκριμένους υπουργούς όπως ο Κατρούγκαλος, ο Σπίρτζης και ο Παππάς
Και για το ζήτημα του κυκλώματος εκβιαστών δημοσιογράφων όμως η Κυβέρνηση εγκαλεί και πάλι τη ΝΔ. «σπάει ένα απόστημα -υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές- όπως δείχνουν και τα τιμολόγια. Και το ξέρουν πολλοί. Να απολογηθεί η ΝΔ ως κόμμα».

Εξώδικο Παππά στον ΔΟΛ

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απέστειλε το απόγευμα της Δευτέρας εξώδικο στο ΔΟΛ, μετά τα εις βάρος του τελευταία δημοσιεύματα των εφημερίδων του συγκροτήματος.

Ο κ. Παππάς, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν μόνο οι εκβιαστές του υποκόσμου. Υπάρχουν και αυτοί που νομίζουν ότι ζουν στα σαλόνια. Αλλά αυτά τα κατά φαντασίαν σαλόνια είναι ο βούρκος τους. Ας καταλάβουν ότι άλλαξαν τα πράγματα. Τόσο το καλύτερο γι’ αυτούς».

Επίσης, σε ανακοίνωσή του την περασμένη Πέμπτη, τονίζει ότι είναι αναγκασμένος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη καθώς «οι αήθεις επιθέσεις εναντίον της Κυβέρνησης και στο πρόσωπό του συνεχίζονται από τα συγκεκριμένα κέντρα, εδώ και μήνες».

ΔΟΛ: Απόπειρα προληπτικής λογοκρισίας το εξώδικο Παππά

Με πυρά κατά του υπουργού Επικρατείας, απαντά ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη στο εξώδικο που απέστειλε ο Νίκος Παππάς.

Όπως αναφέρει ο ΔΟΛ, η Εξώδικη Πρόσκληση με Επιφύλαξη Δικαιωμάτων του υπουργού Επικρατείας «αποτελεί ένα πρωτοφανές στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου γραπτό μνημείο προληπτικής λογοκρισίας προς τον Οργανισμό και κατ’ επέκταση προς το σύνολο του ελληνικού Τύπου. Η στοχευμένη επίθεση του υπουργού σε στήλες, άρθρα και δημοσιογράφους του “ΒΗΜΑΤΟΣ” και “ΤΩΝ ΝΕΩΝ” στόχο έχει τη χειραγώγηση της δημοσιογραφικής έρευνας και τη δέσμευση της ενημέρωσης» συνεχίζει ο ΔΟΛ και προσθέτει:

«Πρόκειται για μια εν ψυχρώ απόπειρα προληπτικής λογοκρισίας από κορυφαίο φορέα της πολιτικής εξουσίας μέσα από την σύνταξη «υποδείξεων» προς τον Τύπο. Η πρακτική αυτή δεν είναι συμβατή με τις θεμελιώδεις αρχές για την ελευθερία του Τύπου σε μία ευνομούμενη δημοκρατική Πολιτεία».

Σχολιάζοντας τη διαρροή κυβερνητικών κύκλων σχετικά με την καταγραφή των συνομιλιών, ο ΔΟΛ αναφέρει ότι στην κυβέρνηση «κρούουν ανοιχτές θύρες». «Ο σεβασμός στην κείμενη νομοθεσία είναι στοιχεία που σφραγίζουν το ήθος, την κουλτούρα και τη δημοσιογραφική ιστορία διαρκείας 94 ετών του ΔΟΛ» τονίζει ο ΔΟΛ και καταλήγει:

«Υπενθυμίζουμε ότι σε κανένα σημείο του ρεπορτάζ δεν υπήρξε ίχνος πληροφορίας ή έστω υπαινιγμός ότι το υποδεικνυόμενο από τον αρχηγό της αντιπολιτεύσεως διαμέρισμα όπου έλαβε χώρα η φιλική συνάντηση μπορεί να αποτέλεσε αντικείμενο παγιδεύσεως από την πλευρά του ΔΟΛ. Άλλωστε, υποκλοπές δεν κάνουν οι δημοσιογράφοι, αλλά οι κυβερνήσεις, δηλαδή οι μυστικές υπηρεσίες που ελέγχονται από αυτές».