Τσίπρας σε υπουργούς: “Μέχρι 10 Ιουνίου να έχουν κλείσει όλα”

Να μη δοθεί κανένα πάτημα σε όσους θελήσουν να αξιοποιήσουν τυχόν καθυστερήσεις –φωτογραφίζοντας το Βερολίνο- ζήτησε σε πολύ αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η τέταρτη αξιολόγηση θα πρέπει ολοκληρωθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Έρχεται πολυνομοσχέδιο και Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στα μέσα Ιουνίου στη Βουλή

Σε ασυνήθιστα αυστηρό ύφος ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προειδοποίησε τα μέλη της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να επιταχύνουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, καθώς ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για πλήρη συμφωνία με τους θεσμούς.

«Μέχρι τις 10 Ιουνίου πρέπει να έχουν κλείσει όλα» είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως η τέταρτη αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, «κλείνοντας» κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα μικρό παράθυρο που ο ίδιος είχε πρόσφατα αφήσει ότι η τελική συμφωνία μπορεί να γίνει και στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου.

«Δεν πρέπει να δοθεί κανένα πάτημα σε όσους θελήσουν να αξιοποιήσουν τυχόν καθυστερήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, με κάποιους υπουργούς να ερμηνεύουν ότι με τη σχετική φράση «φωτογράφιζε» το Βερολίνο.

Στις 15 Ιουνίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα υλοποιούνται οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης (εκτός από τα προαπαιτούμενα εκείνα που σε συμφωνία με τους θεσμούς μεταφέρονται για αργότερα), προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μία συνολική συμφωνία για τη μείωση του χρέους και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Στο ίδιο Eurogroup πρόκειται να εγκριθεί και η τελευταία δόση του τρίτου μνημονίου, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, ενώ η 15η Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ η οποία προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μέρος της τελευταίας δόσης του τρίτου μνημονίου θα χρησιμοποιηθεί για το «μαξιλάρι ρευστότητας» ενόψει της εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές.