Τσίπρας: Η Ευρώπη σε νευρική κρίση-«Θα επιδιώξουμε έναρξη διαδικασίας μετεγκατάστασης»-Επίθεση στη ΝΔ

Τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στις Βρυξέλλες, για το προσφυγικό, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει την άμεση έναρξη διαδικασίας μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συνόρα στην Ειδομένη παραμένουν κλειστά και οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται.

Οπως ανέφερε, η εθνική στρατηγική της Ελλάδας διαμορφώνεται σε τρείς άξονες:

-αλληλεγγύη στους πρόσφυγες,
-προσπάθεια μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και
-δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι βάσει των τριών αυτών αξόνων -που συμφωνήθηκαν ως «κατ ελάχιστον εθνική στρατηγική» στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα κινηθεί η χώρα μας στην Σύνοδο Κορυφής, τη Δευτέρα.

Μηνύματα στην Ευρώπη

Ο κ. Τσίπρας, είπε στην ομιλία του, ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση, κυρίως για λόγους πολιτικής αδυναμίας, γιατί οι πολιτικές λιτότητας εξέθρεψαν το τέρας της ακροδεξιάς», σημειώνοντας πως ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ θα διαχειριστεί την προσφυγική και οικονομική κρίση θα προσδιορίσει το μέλλον της.

«Κρατά ανοικτά τα σύνορά της στη λιτότητα και κλειστά τα σύνορά της στους κατατρεγμένους», ανέφερε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει «από το υστέρημά της» να σώζει τους πρόσφυγες.

Ωστόσο, επισήμανε ότι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι ο δρόμος των προσφύγων προς την Ευρώπη δεν είναι μέσω του Αιγαίου, αλλά με την απευθείας μετάβαση από το τουρκικό έδαφος.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών, ανέφερε ότι στη χώρα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30.000 πρόσφυγες και ότι η κινητοποίηση είναι μεγάλη -ιδίως από τις Ένοπλες Δυνάμεις- για τη στέγαση και τη σίτιση των ανθρώπων.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να σηκώσει όλο αυτό το βάρος, ιδίως εντός των σφιχτών δημοσιονομικών συνθηκών.

Επίθεση στη ΝΔ

Ο πρωθυπουργός παρά τη μίνιμουμ συμφωνία των πολιτικών αρχηγών στο συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο κ. Μητσοτάκης «αποδέχθηκε μεν εντός της αιθούσης την ελάχιστη σύγκλιση σε μια αναγκαία εθνική στρατηγική, αλλά προσπάθησε έξω από την αίθουσα, ενδεχομένως απαντώντας σε εσωκομματικά ζητήματα, να διαστρεβλώσει καταστάσεις και γεγονότα».

Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να λύσει αυτή «την αντίφαση». «Δεν είναι εύκολο από τη μια να θέλει να παριστάνει τον Ευρωπαίο πολιτικό με ευρωπαϊκό προφίλ και από την άλλη συγκεράσει και τις απόψεις του αντιπροέδρου του και της ισχυρής τάσης ακροδεξιάς μέσα στη ΝΔ», είπε.

Για αξιολόγηση και ΔΝΤ

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για την εκκρεμότητα της αξιολόγησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα κλείσει σύντομα».

Είπε ότι υπάρχει ουσιαστική «σύγκλιση και όχι μονομερής προσχώρηση στις θέσεις» των δανειστών στην Ευρώπη, ασκώντας και πάλι κριτική στο ΔΝΤ για τις «αυθαίρετες εκτιμήσεις και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του».

«Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, παρά την παρελκυστική τακτική που κρατά το ΔΝΤ», επισήμανε, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε εμείς οι απομονωμένοι σε αυτή τη διαπραγμάτευση» και πως θα κληθεί πολύ σύντομα η ΕΕ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, στο πολιτικό, να ζητήσει από όλα τα μέρη να σεβαστούν τη συμφωνία που υπεγράφη.

ΝΔ: Ο Τσίπρας επιχειρεί να διχάσει τους Έλληνες