Τσίπρας για Σκοπιανό: Μεγάλη νίκη να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα «Μακεδονία»

Κατηγορηματικό «όχι» του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές: «Θα ήμουν ανόητος να μη θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια» – Απόλυτη στήριξη στον Γιάννη Μπουτάρη εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών – «Οργανωμένο σχέδιο και δολοφονική επίθεση και όχι τυχαίο περιστατικό η επίθεση εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης»

Ειδική αναφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων ως προς την ονομασία των Σκοπίων έκανε την Παρασκευή (25/05/2018) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τη Θεσσαλονίκη, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «τα Σκόπια εδώ και 70 χρόνια λέγονται Μακεδονία» κι επισήμανε πως «είναι μεγάλη νίκη να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από τη λέξη Μακεδονία…».

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε μια κρίσιμη φάση. Προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, για συμπληρώσει στη συνέχεια: «Επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι που εδώ και 70 χρόνια έχει δοθεί από άλλους. Κάποιοι ανόητοι λένε “πάτε να δώσετε”… Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε. Οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές».

«Οργανωμένο σχέδιο η επίθεση κατά του Μπουτάρη»

Για «εσμό της ακροδεξιάς» που συμμετείχε σε ένα «οργανωμένο επεισόδιο, μια δολοφονική επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη», έκανε λόγο, εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του.

Στήριξη στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης εν όψει αυτοδιοκητικών εκλογών

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μη τυχαίο περιστατικό» τον ξυλοδαρμό που δέχτηκε ο κ. Μπουτάρης, ενώ εξέφρασε την αμέριστη στήριξη προς το πρόσωπό του εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών και είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Μπουτάρης είναι σύμβολο του αγώνα κάθε δημοκρατικού πολίτη. Τον ενθάρρυνα να βγει μπροστά και επειδή το μαύρο μέτωπο νικιέται πολιτικά και στην κάλπη, να βγει μπροστά, ηγούμενος ενός ευρύτερου δημοκρατικού μετώπου, ώστε η Θεσσαλονίκη να μην γυρίσει πίσω, να παραμείνει ανοικτή και δημοκρατική».
Παράλληλα, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει, δυστυχώς, μακρά προϊστορία σε επεισόδια τραμπούκικων επιθέσεων, κάνοντας έμμεση αναφορά στη δράση του παρακράτους κατά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά, για ακόμη μία φορά, το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, επιρρίπτοντας ευθύνες για την «ακατάσχετη σεναριολογία» στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Θα ήμουν ανόητος να μη θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Αλέξη Τσίπρα.
Αναφερόμενος, τέλος, στο Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μεγάλη νίκη το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα “Μακεδονία”».