Τσίπρας: Αναγκαία η συλλογική λύση και ομοφωνία-Το μέλλον της Ευρώπης δεν βρίσκεται στα τείχη

Μετά την ματαίωση των συναντήσεων με τον Νταβούτογλου το θέμα των προσφύγων θα συζητηθεί το πρωί της Παρασκευής σε τριμερή Ελλάδας- Γαλλίας- Γερμανίας. Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρας θα συζητήσουν και το θέμα του ελληνικού προγράμματος, με τον πρωθυπουργό να πιέζει τους ομολόγους του προκειμένου να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση.

Ήδη στον διεθνή Τύπο κυκλοφορούν σενάρια αποσταθεροποίησης της χώρας μας, σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι απειλές ευρωπαϊκών χωρών για κλείσιμο των συνόρων σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής με κεντρικό θέμα το προσφυγικό και το Brexit, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως είναι απαραίτητο να βρεθεί μία λύση, η οποία θα έχει τη στήριξη και των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι διακινητές προσφύγων.

«Χρειάζεται να βρούμε μία λύση που θα στηρίζουν και οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ. Χρειάζεται να καταπολεμήσουμε τους διακινητές προσφύγων. Να βρούμε νόμιμους τρόπους για να έρχονται στην ΕΕ οι Σύροι πρόσφυγες», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Στη συνέχεια, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην είσοδο του κτιρίου Justus Lipsius των Βρυξελλών, δήλωσε: «Το θέμα της μετανάστευσης παραμένει πρώτο στην ατζέντα μας και θα πρέπει να φροντίσουμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα».

Αναφερομένη στο μακελειό που συγκλόνισε την Άγκυρα και σκόρπισε το θάνατο σε τουλάχιστον 28 ανθρώπους, η Μέρκελ εξήγησε πως έπειτα από τα γεγονότα στην Τουρκία δεν μπόρεσε να γίνει η συνάντηση των 11 κρατών για το μεταναστευτικό.

Όσο για το ζήτημα της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, η καγκελάριος της Γερμανίας είπε: «Θα προσπαθήσουμε η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, με το χαρακτηριστικό της ύφος και ερωτηθείσα σχετικά με το Brexit, απάντησε: «Όλοι θα “παίξουν το δικό τους δράμα” και μετά θα συμφωνήσουμε».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ, προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ πως «το σημερινό προσχέδιο» για την Μεγάλη Βρετανία «είναι καλύτερο από το χθεσινό» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και «το αυριανό θα είναι ακόμα καλύτερο από το σημερινό».

Όσο για το προσφυγικό και τους συνοριακούς ελέγχους είπε πως η ελεύθερη κυκλοφορία και η έλλειψη διακρίσεων αποτελούν βασικές αξίες της ΕΕ που δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν βρίσκεται στα τείχη

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε 3 διαφορετικές κρίσεις παράλληλα. Έχουμε την χρηματοοικονομική κρίση που συνεχίζεται, την κρίση ασφάλειας και τη μεταναστευτική κρίση».

Τα παραπάνω ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης αλλά και στη νοτιοανατολική πλευρά και στη Μεσόγειο».

«Η λύση στο προσφυγικό δεν είναι ο ρατσισμός και τα τείχη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν βρίσκεται στα τείχη και στη ξενοφοβία και οι Ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορούν να είναι μόνο για κάποιους και για τους υπόλοιπους “α λα καρτ”», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης διεργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τη παρέμβαση του στους Ευρωπαίους ηγέτες, εστιάζοντας, την επιχειρηματολογία του για τη συμβιβαστική πρόταση σε τέσσερα σημεία.

Καθώς η Μεγάλη Βρετανία εξέφρασε την αντίθεση της προς το δόγμα της «όλο και πιο στενής Ευρώπης», δηλαδή την ενίσχυση της κοινής λήψης αποφάσεων από τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς, προτιμώντας την μεγαλύτερη αυτονομία της, ο πρωθυπουργός τόνισε την αντίφαση της Ευρώπης στην έκκληση της προς ενότητα σε άλλα ζητήματα, όταν στην ανατολική Ευρώπη γίνονται μονομερείς ενέργειες.

Έπειτα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη βοηθηθεί η Μεγάλη Βρετανία, χωρίς όμως να λαμβάνει άδικα πλεονεκτήματα, καταστρατηγώντας το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια των διεργασιών του πρώτο τμήματος της Συνόδου, όπου το κάθε κράτος μέλος εξέφραζε τις ενστάσεις του σε σχέση με τη συμβιβαστική πρόταση για τη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν πρέπει το κάθε μέλος να βλέπει μόνο το ατομικό συμφέρον του, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε αδιέξοδα.

Τέλος, αναφερόμενος στις χώρες του Βίσεγκραντ, που έχουν πρόβλημα με τη θέση της Μεγάλης Βρετανίας για την κατάργηση των επιδομάτων που δίδονται στους μετανάστες τους, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως η δράση αυτή από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας, αποτελεί έναν «φράχτη», όμως, όπως τόνισε, δεν πρέπει τα κράτη του Βίσενγκραντ να έχουν κάποια ένσταση, «όταν τα ίδια υψώνουν αλλεπάλληλους φράχτες προς τους μετανάστες».

Με το τέλος της εισήγησης του ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε πως υπάρχει ανάγκη για συλλογική λύση και πρότεινε να μην βγάλουν κείμενο συμπερασμάτων, εάν δεν φτάσουν σε συμφωνία.