Τσακαλώτος: Το Ταμείο ενέχει κινδύνους αλλά… είναι για καλό σκοπό

Παραδέχεται τον κίνδυνο εκποίησης όλης της Δημόσιας Περιουσίας της χώρας με την δημιουργία του νέου υπερταμείου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά “για καλό σκοπό”

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί το μόνιμο αίτημα των δανειστών για την δημιουργία του Ταμείου, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι «δεν μας άρεσε το Ταμείο αλλά μαζί με τον κ. Τσίπρα είπαμε μήπως αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι: «Το ΚΚΕ μου λέει ότι υπάρχει κίνδυνος »…«Απαντώ πως υπάρχει κίνδυνος αλλά» προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε αυτό που λέει ο λαός «κάθε εμπόδιο για καλό».

Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι υπάρχει ειδική αναφορά για τις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος, ότι αποκλείεται η εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρήση τους από όλους τους πολίτες.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε σχετικά με το Eurogroup της 24ης Μαϊου ο υπ. Οικονομικών λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν θα σας πω τι θα γίνει, αλλά τι δεν θα γίνει». Ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο για κούρεμα στα ασφαλιστικά ταμεία, και στα ομόλογα των τραπεζών.

«Εχω πλήρη κατανόηση για όσους λένε ότι δεν θα βοηθήσει τον φτωχό η ελάφρυνση του χρέους. Είναι και σωστή αυτή η ανάλυση» είπε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει όμως πως η αντιμετώπιση του χρέους βάζει την χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι μεταξύ των μέτρων 5,4 δισ. ευρώ υπάρχουν «και μέτρα άδικα» ενώ για τον «κόφτη» υποστήριξε: «Τι θέλανε, αντί 5,4 δισ. μέτρα να φέρουμε 9 δισ. μέτρα; Κι όχι μόνο φέραμε τον κόφτη που στο κάτω-κάτω δεν είναι δικής μας έμπνευσης».
Σε μία προσπάθεια του να δικαιολογήσει τα επιπλέον μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνησή του ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Δηλαδή εσείς τι θα κάνατε αν είχατε τον στόχο 4% και είχατε πλεόνασμα 2%, δεν θα παίρνατε μέτρα;».

Ο υπουργός Οικονομικών επανήλθε στο ΚΚΕ και στην ομιλία της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα λέγοντας ότι «διαφωνούμε για το πώς πάμε από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό. Εμείς λέμε ότι αυτό γίνεται όταν ο λαός σου δίνει 30% και σου λέει να τον προστατέψεις. Η ιδεολογία δεν αλλάζει με επιφοίτηση αλλά όταν ο κόσμος καταλάβει τις αλλαγές που φέρνει η αριστερή κυβέρνηση».
«Εμείς λέμε ότι ο κόσμος πρέπει να δει ότι υπάρχουν αριστερές λύσεις» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζοντας ότι «ο μεγαλύτερος εχθρός των λαϊκών στρωμάτων είναι η απελπισία».
Κλείνοντας ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική για το το εσωτερικό της ΝΔ λέγοντας «Στην επιτροπή είπα ότι είναι κρίμα ο Σαμαράς να αλλάζει την προοπτική του κ. Μητσοτάκη να ψηφίσει το Ταμείο. Πριν από 23 χρόνια ένας υπουργός έριξε τον τότε πρωθυπουργό. Σήμερα, 23 χρόνια μετά ο ίδιος άνθρωπος θέλει να ρίξει και πάλι έναν Μητσοτάκη αλλά πριν αυτός γίνει πρωθυπουργός».