Τσακαλώτος για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά : “Έχουν δίκιο οι θεσμοί”

Ως μια από τις λίγες περιπτώσεις που συμφωνεί με τους θεσμούς σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που ψηφίστηκε με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «Ο τρόπος να βοηθήσεις τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα στα νησιά δεν είναι μέσω του ΦΠΑ», αλλά μέσω ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι το σωστό είναι να υπάρχουν ενιαίοι φορολογικοί συντελεστές στην επικράτεια.

Η θέση του υπουργού Οικονομικών έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έχουν δηλώσει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά ως μέτρο αντισυνταγματικό ή στα όρια της συνταγματικότητας.

«Δεν θα χρυσώσω το χάπι», είπε ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στον ANT1, και διευκρίνισε ότι υπάρχουν συνταγματολόγοι που υποστηρίζουν τόσο την πλευρά της συνταγματικότητας του μέτρου όσο και την πλευρά της αντισυνταγματικότητας.

Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ακόμα ότι τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση θα έχουν υφεσιακές συνέπειες για την κοινωνία.

«Προφανώς και τα μέτρα έχουν υφεσιακή ροπή και θα δυσκολέψουν τον κόσμο», δήλωσε, προσθέτοντας πως οι θετικές συνέπειες της συμφωνίας για το χρέος δεν θα βοηθήσουν το μέσο νοικοκυριό στην καθημερινότητά του.

Επισήμανε ωστόσο ότι η συμφωνία του Eurogroup για το χρέος δίνει ένα «αφήγημα» στον ελληνικό λαό που θα του επιτρέψει να βγει σταδιακά από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος αντέκρουσε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν κέρδισε κάτι ουσιαστικό όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζοντας πως με το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup υπάρχει πλέον «συγκεκριμένη δέσμευση» από την πλευρά των εταίρων που θα διασφαλίζει ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ.