Τσακαλώτος προς ΔΝΤ: «Βάλτε νερό στο κρασί σας»

Έκκληση στο ΔΝΤ να βάλει «λίγο νερό στο κρασί του» απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος σε δηλώσεις του στα ΝΕΑ επισημαίνει την ανάγκη συνολικής εξέτασης του ελληνικού ζητήματος στις 22 Απριλίου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο έλληνας υπουργός επισημαίνει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν εμφανίζουν διαφοροποιημένη στάση έναντι του ελληνικού ζητήματος. «Το ΔΝΤ, όπως και οι άλλοι θεσμοί, δεν έχουν μια ταυτόσημη άποψη. Υπάρχει το ΔΝΤ της Λαγκάρντ, που μιλάει για τη δίκαιη ανάπτυξη και υπάρχει το ΔΝΤ των τεχνοκρατών που είναι κολλημένοι -προφανώς όχι όλοι- στα οικονομικά ιδεολογήματα της δεκαετίας του ΄80», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να κατανοήσουν ότι ο φαύλος κύκλος μπορεί να μετατραπεί σε ενάρετο μόνο εάν υπάρξει μια λύση για ελάφρυνση του χρέους. «Δεν είναι το ΔΝΤ μόνο που δημιουργεί πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν κάποια κράτη-μέλη να ισχυρίζονται συγχρόνως ότι είναι ανάγκη να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, χρειάζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ και δεν είναι η ώρα για μια σοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Από τη μια, λοιπόν, το ΔΝΤ δεν μπαίνει στο παιχνίδι χωρίς μια λύση για το χρέος, από την άλλη, αυτή η λύση αποτελεί συστατικό στοιχείο της μετατροπής του φαύλου κύκλου που αντιμετωπίζουμε, σε ενάρετο», αναφέρει.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν προβλέπει ρήξη στη διαπραγμάτευση. Αντίθετα θεωρεί πως η αξιολόγηση θα κλείσει δεδομένου ότι οι περισσότεροι παίκτες αναζητούν τη λύση και φυσικά στοιχηματίζει πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τη συμφωνία με την ψήφο της, και μάλιστα όχι για λόγους κομματικής πειθαρχίας.

Σημειώνεται ότι η ελάφρυνση του χρέους έχει για την κυβέρνηση Τσίπρα κεφαλαιώδη σημασία, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για επικοινωνιακούς λόγους.