Τρία βρετανικά πλοία και ένα ελικόπτερο στο Αιγαίο, στέλνει ο Κάμερον

Την αποστολή τριών βρετανικών πολεμικών πλοίων και ενός ελικοπτέρου, για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά των διακινητών ανθρώπων στο Αιγαίο, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Αυτή η αποστολή γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οφείλουμε να σταματήσουμε το εμπόριο αυτό που διεξάγουν οι εγκληματίες διακινητές και να αποτρέψουμε τους ανθρώπους αυτούς να στοιβάζονται σε αυτοσχέδια σκάφη για να ξεκινήσουν ένα επικίνδυνο και μάταιο ταξίδι», αναφέρει, στην ανακοίνωσή του, ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Η αποστολή αυτή δίνει την ευκαιρία να σταματήσουμε τους διακινητές και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους μετανάστες που σχεδιάζουν να έρθουν στην Ευρώπη ότι θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», επισημαίνει.

Ειδικότερα, μέσα στις ερχόμενες ημέρες, θα σταλούν το RFA Mounts Bay, ένα μεταγωγικό πλοίο, δύο αναγνωριστικά πλοία και ένα ελικόπτερο Wildcat, ενώ ήδη στην περιοχή επιχειρεί το βρετανικό αναγνωριστικό πλοίο VOS Grace.

Το Σάββατο και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ένα πολεμικό της πλοίο θα αναχωρήσει αυτήν την εβδομάδα για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον των διακινητών ανθρώπων στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το Εθνος, η νατοϊκή περιπολία στο Αιγαίο ξεκίνησε στις 8 το βράδυ της Κυριακής, με την Ελλάδα να δίνει άδεια στη συμμαχική αρμάδα να εισέλθει στα χωρικά της ύδατα κατά μήκος των ανατολικών και νότιων ακτών της, ενώ η Τουρκία -τουλάχιστον για χθες το βράδυ- περιορίστηκε να δώσει άδεια εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα μόνο για το σημείο απέναντι από τη Λέσβο!

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ελήφθησαν αποφάσεις για την ανάπτυξη πλοίων του ΝΑΤΟ, η οποία θα περιλαμβάνει και τα τουρκικά χωρικά ύδατα, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της Αγκυρας. Επίσης, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ καταρτίζει σχεδιασμό για τη συνεργασία και με τη Frontex.