Τώρα η κυβέρνηση κατηγορεί τους αγρότες ότι είναι επιχειρηματίες και ότι δεν έχουν αιτήματα

Ο Γιάννης Μπαλάφας τους παρομοιάζει με τους φραουλάδες της Μανωλάδας

Η πρόκληση ταξικών αντιπαραθέσεων φαίνεται ότι είναι ο νέος στόχος της κυβέρνησης για την υπονόμευση του αγροτικού κινήματος.

Στο πλαίσιο αυτό κινούμενος ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας υποστήριξε ότι δεν έχουν αιτήματα και τους παρομοίασε με επιχειρηματίες αλλά και με τους φραουλάδες στη Μανωλάδα της Ηλείας.

Η επίθεση του κ. Μπαλάφα δεν είναι άσχετη με όσα είπε ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν Μεταφορών Παναγιώτης Σγουρίδης ο οποίος τόνισε ότι οι αγρότες δεν έχουν αιτήματα.

Και ο κ. Μπαλάφας υποστήριξε το ίδιο: «Εχω ελέγξει, δεν μοιράζουν χαρτί με τα αιτήματά τους στα μπλόκα», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Εγώ θα ήθελα να είχαν αιτήματα συγκεκριμένα οι αγρότες, γιατί αίτημα για αφορολόγητο 30.000 ευρώ δεν έχει ακουστεί ποτέ αυτό, και είναι κορωνίδα των αιτημάτων τους, έχει στοιχειώδη πιθανότητα αποδοχής αυτό όχι από την κυβέρνηση, αλλά από τον ελληνικό λαό;».

Ο κ. Μπαλάφας είπε μάλιστα ότι οι σημερινοί αγρότες είναι επιχειρηματίες. «Ο αγρότης σήμερα δεν είναι ο αγρότης του προηγούμενου αιώνα, του Μαρίνου Αντύπα με 5-6 στρεμματάκια στη λάσπη. Πολλοί εξ αυτών είναι επιχειρηματίες της Νότιας Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Ηλείας κλπ. με εργάτες που τούς δουλεύουν… και καλά κάνουν, και έχουν και πολλά κέρδη, και καλά κάνουν, αλλά δεν μπορεί να λες ‘δεν πληρώνω’. Θυμηθείτε τις ιστορίες στα θερμοκήπια της Ηλείας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Το ζήτημα είναι βέβαια ότι μια σωστή πολιτεία θα έπρεπε να προτρέπει τους αγρότες από εργάτες γης να γίνουν επιχειρηματίες και να τους διευκολύνει και νομοθετικά και φορολογικά, γιατί από την παραγωγή τους δίνουν εργασία σε πολλά άλλα επαγγέλματα και ενισχύουν τις εξαγωγές. Δεν είναι τυχαίο ότι το 90% της παραγωγής φράουλας της Μανωλάδας εξάγεται στο εξωτερικό.

Ο κ. Μπαλάφας βέβαια υποστήριξε ότι «ο λαός μας έδωσε 7,5 μονάδες διαφορά (σ.σ. στις εκλογές του Σεπτεμβρίου). Στο δύσκολο δίλημμα του Σεπτεμβρίου απαντήσαμε υπογράφοντας τη δύσκολη συμφωνία, και καλά κάναμε, και ο λαός μας ψήφισε για να την υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μάς έδωσε 7,5% μονάδες διαφορά. Ο ελληνικός λαός είπε “προχωρήστε τη δυσάρεστη συμφωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”».

Με το επιχείρημα αυτό βέβαια, ο κ. Μπαλάφας επιχειρεί να δοθεί «άφεση αμαρτιών» στην κυβέρνηση για όσα πράττει, αλλά οι αγρότες δεν φαίνεται να έχουν αυτή τη διάθεση.

Τέλος, σχολιάζοντας τα επεισόδια σε βάρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως στις αγροτικές περιοχές και κάνοντας σύγκριση με ό,τι συνέβαινε στην περίοδο «των αγανακτισμένων» ο Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε ότι «ποτέ δεν πήγαν άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσουν πρόβλημα σε άλλη κομματική εκδήλωση, όσο γνωρίζω εγώ…» «Πέντε – δέκα στημένοι μπορούν να σου διαλύσουν μια κομματική εκδήλωση, αλλά εμείς ποτέ δεν πήγαμε ποτέ σε κομματική εκδήλωση αλλού κόμματος, αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό της Αριστεράς που εγώ γνωρίζω» τόνισε.