Τον Αμπντεσλάμ περιμένει η Γαλλία-Θ΄ αρνηθεί την έκδοση, λέει ο δικηγόρος του

Οι γαλλικές αρχές περιμένουν την έκδοση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, από το Βέλγιο, αλλά ο δικηγόρος του δήλωσε ότι θα αρνηθεί.

«Συνεργάζεται με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου. Η Γαλλία ζητάει την έκδοσή του. Μπορώ να σας πω ότι θ’ αρνηθούμε την έκδοσή του στη Γαλλία», είπε χαρακτηριστικά ο Βέλγος δικηγόρος του Σβεν Μέρι.

Η σύλληψη του Αμπντεσλάμ έγινε μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν σε διαμέρισμα στη συνοικία Μόλενμπεκ, όπου κατά πλειοψηφία οι κάτοικοι είναι μουσουλμάνοι, και συνέλαβαν τόσο τον Αμπντεσλάμ όσο και τα μέλη της οικογένειας που τον φιλοξενούσε.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης και βουλευτές επικρίνουν τις βελγικές αρχές για καθυστερήσεις ως προς τον εντοπισμό του Αμπντεσλάμ, ο οποίος κυκλοφορούσε τελικά στο Βέλγιο, με πλαστό διαβατήριο Συρίας και ταυτότητα.

Ο Σαλάχ Αμντεσλάμ θεωρείται ύποπτος για τον ρόλο-κλειδί που διαδραμάτισε στις επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο σε 130 άτομα και τραυμάτισαν εκατοντάδες στην γαλλική πρωτεύουσα, στις 13 Νοεμβρίου 2015.

Σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική επίθεση και εγκληματική δράση.

Ο συνεργός του Αμίν Σουκρί, ο οποίος συνελήφθη επίσης την Παρασκευή, φέρεται να είχε περάσει από τη Λέρο στις 20 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μεταβεί σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Την πληροφορία δημοσίευσε το περιοδικό L’ Express, επικαλούμενο πηγή που εμπλέκεται στις έρευνες.

Στο μεταξύ, η Interpol ανακοίνωσε ότι έχει ενημερώσει τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη της να ενισχύσουν τα μέτρα επιτήρησης και ελέγχου στα σύνορα τους, καθώς η σύλληψη του Αμπντεσλάμ, μπορεί να ωθήσει τους συνεργούς του, να εγκαταλείψουν την Ευρώπη.