Το Βέλγιο θρηνεί

Σε τριήμερο πένθος το Βέλγιο για τα τουλάχιστον τριάντα θύματα των αιματηρών επιθέσεων, στο αεροδρόμιο και στο μετρό.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην κεντρική πλατεία Bourse στις Βρυξέλλες, ανάβοντας κεριά και αφήνοντας λουλούδια σε μία αγρυπνία που έγινε για τα θύματα των επιθέσεων. Η πλατεία έχει μετατραπεί σε έναν μεγάλο πίνακα μηνυμάτων για τους τουλάχιστον 31 νεκρούς των επιθέσεων που σκόρπισαν τον τρόμο σε όλη την Ευρώπη.

Η κίνηση στους δρόμους είναι ελάχιστη, ενώ παντού υπάρχει στρατός και αστυνομία που κάνουν ελέγχους και φρουρούν τα πολλά και σημαντικά κτίρια της πόλης. Οι Βρυξέλλες ζουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την πόλη να έχει μετατραπεί σε φρούριο.

Αρκετές από τις γραμμές των λεωφορείων λειτουργούν ενώ το ίδιο ισχύει και για κάποιες διαδρομές του μετρό, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι πιο έντονα.

To αεροδρόμιο της πόλης παραμένει κλειστό. Είναι άγνωστο προς το παρόν πότε θα ανοίξει εκ νέου και υπό ποιες συνθήκες.

Το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σιγή ενός λεπτού, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Χρηματιστηρίου.

Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, Φίλιππος και Ματθίλδη, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, συνοδευόμενος από τον γάλλο ομόλογό του Μανουέλ Βαλς, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετείχαν στην εκδήλωση αυτή που έγινε στην έδρα της Κομισιόν, στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμών.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα κτίρια της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο φώτισαν εμβληματικά κτίρια με τα χρώματα της βελγικής σημαίας.