Το παζλ της διεύρυνσης ΣΥΡΙΖΑ

«Υπάρχουν πολλά μικρά ρυάκια που ο στόχος είναι να ενωθούν σε ένα κεντρικό ποτάμι». Με αυτή την παρομοίωση περιγράφει στην «Κ» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τις ζυμώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο κεντροαριστερό –πλην ΚΙΝΑΛ– φάσμα, με στόχο το πολυπόθητο «προοδευτικό μέτωπο», που αποτελεί διακαή πόθο και κεντρικό στόχο του ίδιου του πρωθυπουργού. Το βασικό ζήτημα είναι με τι τρόπο αυτά τα «ρυάκια» θα προσκολληθούν στο βασικό «ποτάμι», δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένα «λάθος» μπορεί να εκπέμψει αντίθετα από το προσδοκώμενο μηνύματα και να γυρίσει μπούμερανγκ. Είναι πολύ πρόσφατες, άλλωστε, οι εσωκομματικές «γκρίνιες» με αφορμή την υπουργοποίηση των κ. Μωραΐτη και Τόλκα, με τα πυρά να εστιάζονται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπήρξε προηγουμένως πολιτικό πλαίσιο. Ακριβώς σε αυτό το σημείο εδράζεται το σχέδιο του Μαξίμου: από εδώ και στο εξής όλες οι κινήσεις θα έχουν πολιτικό background με στόχο να «κουμπώσουν» πάνω σε ένα κοινό μανιφέστο.

Η αρχή γίνεται τη Δευτέρα, που στελέχη, τα οποία διοργάνωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα αυτών των διεργασιών μεταξύ δυνάμεων του χώρου –την εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής για τις Πρέσπες– θα δώσουν στη δημοσιότητα ένα κείμενο το οποίο θα έχει τις υπογραφές πρώην και νυν στελεχών του ευρύτερου κεντροαριστερού πολιτικού χώρου που είναι υπέρ της σύγκλισης των δυνάμεων. Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Γέφυρα» και ομιλητές θα είναι οι κ.κ. Σωτήρης Βαλντέν, Νίκος Μουζέλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Κωστής Παπαϊωάννου, Μαρία Ρεπούση, Φωτεινή Σιάνου με συντονιστή τον κ. Χρήστο Μαχαίρα.

Στην Πάτρα

Την ίδια σχεδόν ώρα, στην Πάτρα, θα μιλούν οι κ. Ραγκούσης, Παπαδημούλης και Κουβέλης, σε ένα παράλληλο«ρυάκι» που και αυτό θα έχει στόχο τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

Από την εξίσωση δεν λείπει ούτε η ΔΗΜΑΡ, η οποία κινείται αυτόνομα μεν, στον ίδιο παράλληλο άξονα δε. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται συνεδρίαση των κεντρικών οργάνων της ΔΗΜΑΡ που είναι πολύ πιθανόν να συνοδευθεί από μία «διακήρυξη για την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και τη συμπόρευση των κεντροαριστερών δυνάμεων».

Πώς θα συμπορευθούν οι παραπάνω κινήσεις;

Δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως χθες ο κ. Παπαδημούλης, σχολιάζοντας αυτή την κινητικότητα, έριξε στο τραπέζι την ιδέα της δημιουργίας «ενός μονιμότερου “Προοδευτικού Φόρουμ Διαλόγου και Κοινής Δράσης”, με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δυνάμεων της Ανανεωτικής Αριστεράς, της Οικολογίας, της Κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού κέντρου». Ο ευρωβουλευτής το ονόμασε «πολύμορφο συμμαχικό “αστερισμό”» δείχνοντας τον τρόπο συμπόρευσης. Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν πρόκειται να πάρουν σάρκα και οστά μέχρι την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου. Τότε θα δημοσιοποιηθεί η κεντρική διακήρυξη του κόμματος ενόψει ευρωεκλογών, η οποία και θα περιλαμβάνει κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και θα δρομολογηθούν οριστικές εξελίξεις. Κομβική θεωρείται και η επόμενη συνεδρίαση της Π.Γ. που εκτός απροόπτου θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη με «μενού» τις ευρωεκλογές.

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαδημούλης –που βρίσκεται πάντα σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου– έβαλε για πρώτη φορά στην εξίσωση και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Συγκεκριμένα, στην ίδια συνέντευξη (News 24/7), ανέφερε πως μέσα στις δυνάμεις που είναι «ευπρόσδεκτες στον διάλογο» είναι και εκείνες όπως το Ποτάμι. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται, καθώς πρόσφατα ο κ. Θεοδωράκης παραδέχθηκε (Action 24) πως το 2015 είχε κληθεί από τον κ. Τσίπρα ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα συγκυβέρνησης πριν καταλήξουμε στο «ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Από τη Σεβαστουπόλεως, πάντως, «απαντώντας» στον κ. Παπαδημούλη, εκπέμπουν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξει δίαυλος με το Μαξίμου και αυτό που θέλουν να εκφράσουν αυτόνομα, είναι «ο μεσαίος χώρος».