Το νέο όραμα της Κίνας

Η κινεζική ηγεσία πιστεύει ότι ο κύριος λόγος για τις σημερινές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις έγκειται στην επιτάχυνση της μεταβίβασης ισχύος μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η οποία αντανακλά τις αλλαγές στη δομή της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Από ιστορική άποψη, αυτή η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία.
Το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο από τις 16 έως τις 22 Οκτωβρίου 2022, είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη της διπλωματίας της χώρας. Η έκθεση του Σι Τζινπίνγκ επιβεβαίωσε τα κύρια επιτεύγματα της ανάπτυξης της Κίνας τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά ανέφερε επίσης τα κύρια προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πεκίνο στο μέλλον.
Οι κρίσεις σχετικά με την εξέλιξη της τρέχουσας παγκόσμιας τάξης, και ιδίως η άποψη του Σι Τζινπίνγκ για τις αλλαγές στο περιβάλλον γύρω από την Κίνα, θα καθορίσουν τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, αν και οι μελετητές τονίζουν κυρίως ότι η κύρια σημασία του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΚ για την Κίνα είναι η εσωτερική πολιτική σταθερότητα, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την άποψη του Πεκίνου για τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Αλλαγές και κρίσεις

Η πιο σημαντική κρίση του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΚ για τις διεθνείς σχέσεις είναι ότι η Κίνα βρίσκεται σε έναν κόσμο που υφίσταται ριζικές αλλαγές. Το κύριο καθήκον της κινεζικής διπλωματίας είναι να αντιμετωπίσει αυτές τις αλλαγές και να χρησιμοποιήσει τις ευκαιρίες που φέρνουν οι αλλαγές για να διαμορφώσει τη σημαντική θέση της Κίνας στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΚ, η κρίση του Σι Τζινπίνγκ για τις αλλαγές στην παγκόσμια τάξη περιλαμβάνει τις ακόλουθες πτυχές:
Πρώτον, το Πεκίνο εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ιστορική τάση προς την ειρήνη και την ανάπτυξη δεν μπορεί να ανακοπεί, αλλά η ηγεσία της χώρας σημειώνει επίσης ότι αυτά δεν είναι τα μόνα θέματα των σημερινών διεθνών σχέσεων. Ταυτόχρονα, η έκθεση τονίζει ότι η ανθρώπινη κοινωνία έχει αντιμετωπίσει πρωτοφανείς προκλήσεις και ότι ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται και πάλι στο σταυροδρόμι της ιστορικής εξέλιξης. Το Πεκίνο αποδίδει τα βαθύτερα αίτια της σημερινής παγκόσμιας αναταραχής σε “ελλείμματα ειρήνης, ελλείμματα ανάπτυξης, ελλείμματα ασφάλειας και ελλείμματα διακυβέρνησης” Μεταξύ αυτών, η πανδημία του κοροναϊού και η ουκρανική κρίση αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων, καθώς και τις πραγματικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κίνα.
Δεύτερον, η κινεζική ηγεσία πιστεύει ότι ο κύριος λόγος για τις σημερινές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις έγκειται στην επιτάχυνση της μεταφοράς ισχύος μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η οποία αντανακλά τις αλλαγές στη δομή της παγκόσμιας τάξης. Από ιστορική άποψη, αυτή η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία. Ταυτόχρονα, ο ηγεμονισμός και η πολιτική ισχύος που έχουν υιοθετήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει πηγή αστάθειας στον κόσμο. Ως εκ τούτου, η Κίνα πρέπει να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μεταβίβασης εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα να δημιουργήσει στρατηγικές ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξή της μέσω ενεργής διπλωματικής δραστηριότητας.
Τρίτον, το Πεκίνο πιστεύει ότι η τρέχουσα αναταραχή στις διεθνείς σχέσεις, αφενός, επιδείνωσε τις συνθήκες για την ανάπτυξη της Κίνας, αλλά, αφετέρου, παρείχε στη χώρα ευκαιρίες για περαιτέρω συμμετοχή στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος της Κίνας, είναι απαραίτητο να προωθηθεί περαιτέρω η πολυπολικότητα του κόσμου και η εγκαθίδρυση ενός νέου τύπου διεθνών σχέσεων. Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση της επιρροής των BRICS, του SCO και άλλων μηχανισμών συνεργασίας, ενώ
παράλληλα αυξάνει την εκπροσώπηση και παρέχει φωνή στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες στις διεθνείς υποθέσεις. Ταυτόχρονα, η Κίνα θα πρέπει επίσης να συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη δίκαιων κανόνων για την παγκόσμια ασφάλεια.

Διπλωματία και πολιτική

Αντιμέτωπη με έναν κόσμο που αλλάζει, η ηγεσία της ΛΔΚ πιστεύει ότι οι βασικές κατευθύνσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη της κινεζικής διπλωματίας είναι οι εξής:

Πρώτον, οι σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων

Αυτές οι συνδέσεις επηρεάζουν άμεσα τη σταθερότητα της παγκόσμιας τάξης και είναι επίσης ο πιο σημαντικός τομέας της διπλωματίας του Πεκίνου. Επί του παρόντος, η Κίνα ανησυχεί περισσότερο για τη σταθεροποίηση των σινο-αμερικανικών σχέσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Κίνα ως τον μοναδικό μακροπρόθεσμο συστημικό ανταγωνιστή τους. Με τη σειρά του, το Πεκίνο λαμβάνει όλο και πιο σκληρά μέτρα ως απάντηση στον στρατηγικό ανταγωνισμό της Ουάσιγκτον. Πράγματι, η πολιτική ελίτ της Κίνας εξακολουθεί να ελπίζει να σταθεροποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις διμερείς σχέσεις προκειμένου να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας τους. Παράλληλα, η Κίνα θεωρεί τη συνεργασία της με τη Ρωσία πρότυπο σχέσεων μεγάλων δυνάμεων και τάσσεται υπέρ της περαιτέρω εμβάθυνσης και ανάπτυξης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί ότι για το Πεκίνο, η στρατηγική συνεργασία με τη Μόσχα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας Belt and Road.

Δεύτερον, οι σχέσεις με τις γύρω χώρες.

Σε σύγκριση με προηγούμενους Κινέζους ηγέτες, ο Σι Τζινπίνγκ επικεντρώνεται περισσότερο στην περιφερειακή διπλωματία της Κίνας. Το Πεκίνο θεωρεί την οικοδόμηση μιας καλής γειτονιάς
κορυφαία προτεραιότητα για την κινεζική διπλωματία. Στην περιοχή, το πυρηνικό ζήτημα στην κορεατική χερσόνησο είναι ο σημαντικότερος πιθανός κίνδυνος. Το Πεκίνο ελπίζει για μέγιστη σταθερότητα στις σχέσεις μεταξύ Πιονγκγιάνγκ, Σεούλ και Ουάσιγκτον, καθώς αυτό επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια της βορειοανατολικής περιοχής της Κίνας. Ταυτόχρονα, η κινεζική ηγεσία υποστηρίζει την ανάπτυξη σταθερών και προβλέψιμων διμερών σχέσεων με μεγάλες γειτονικές χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ινδία, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αρνητικός αντίκτυπος της στρατηγικής Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ στην περιφερειακή ασφάλεια της Κίνας.

Τρίτον, η έννοια μιας «κοινότητας με κοινό πεπρωμένο για την ανθρωπότητα

Είναι το πιο σημαντικό όραμα του Xi Jinping για τη μελλοντική παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Το Πεκίνο υποστηρίζει ανοιχτά την αντικατάσταση των «καθολικών αξιών» της Δύσης με τις κοινές αξίες της ανάπτυξης και της ασφάλειας για όλη την ανθρωπότητα. Η ΛΔΚ υποστηρίζει επίσης την περαιτέρω προώθηση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής διαφοροποίησης. Ταυτόχρονα, ο Xi Jinping δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην πράσινη ανάπτυξη και στην ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Στην έκθεση του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΚ, ο ηγέτης τόνισε επανειλημμένα τα περιβαλλοντικά ζητήματα ως βασική προτεραιότητα.
Στον τομέα της ασφάλειας, η Κίνα υποστηρίζει τη δημιουργία μιας βιώσιμης αρχιτεκτονικής, ειδικά στην Ανατολική Ασία, και επίσης τάσσεται κατά της έννοιας ενός παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος. Ο κύριος στόχος είναι αναμφίβολα η μείωση της επιρροής του συστήματος συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σινο-ρωσική συνεργασία σε μια εποχή αλλαγής

Η ουκρανική κρίση είναι σύμβολο της περαιτέρω επιτάχυνσης των αλλαγών στις διεθνείς σχέσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της
δύσκολης περιόδου, η σταθερότητα της εσωτερικής πολιτικής της Κίνας, η οποία ενισχύθηκε από το 20ο Συνέδριο του ΚΚΚ, άνοιξε νέες ευκαιρίες για τη μελλοντική ανάπτυξη των σινο-ρωσικών σχέσεων. Παράλληλα, η σύγκλιση απόψεων Πεκίνου και Μόσχας σε μια σειρά διεθνών ζητημάτων διασφαλίζει και την σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών . Πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεργασία στους ακόλουθους τομείς είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σινο-ρωσική συνεργασία σε μια εποχή αλλαγών:
Πρώτον, η προώθηση της οικοδόμησης ενός πολυπολικού κόσμου είναι ένας σημαντικός τομέας όπου η Κίνα και η Ρωσία μπορούν να πραγματοποιήσουν αλληλεπίδραση εξωτερικής πολιτικής. Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Μπάιντεν προσδιόρισε τη Ρωσία και την Κίνα ως τις κορυφαίες απειλές για την αμερικανική ηγεμονία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετούν επίσης την επόμενη δεκαετία ως κρίσιμη για τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων. Ως εκ τούτου, η οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου από κοινού και η αποτροπή περαιτέρω πίεσης των ΗΠΑ στις στρατηγικά σημαντικές περιοχές γύρω από την Κίνα και τη Ρωσία μέσω της «ΝΑΤΟϊκοποίησης» του Ινδο-Ειρηνικού θα είναι ένας σημαντικός τομέας μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.
Δεύτερον, το Πεκίνο και η Μόσχα είναι οι πιο σημαντικές δυνάμεις για τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ευρασία. Με την άνοδο του λαϊκισμού και του ηγεμονισμού, η στρατηγική σταθερότητα στην περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Οι δύο χώρες μπορούν από κοινού να διατηρήσουν την περιφερειακή σταθερότητα στο πλαίσιο του SCO, καθώς και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των BRICS. Ταυτόχρονα, οι ισχυρές τριμερείς σχέσεις μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Ινδίας έχουν θετική σημασία για ολόκληρη την ευρασιατική περιοχή. Η Ρωσία διατηρεί καλές διμερείς σχέσεις με την Ινδία από τον Ψυχρό Πόλεμο. Παρά τις εδαφικές διαμάχες μεταξύ Ινδίας και Κίνας, και οι δύο πλευρές θεωρούν προτεραιότητα την εσωτερική ανάπτυξη. Η αποτελεσματική διεύρυνση της
τριμερούς συνεργασίας θα αποφέρει μεγάλα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά οφέλη στην ευρασιατική περιοχή.
Τρίτον, συνεργασία σε νέους τομείς. Το Πεκίνο και η Μόσχα πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον της διεθνούς πολιτικής. Σε αυτή τη διαδικασία, η συνεργασία στον παραδοσιακό ενεργειακό τομέα θα πρέπει να συνεχιστεί, ενώ θα πρέπει να επιταχυνθεί η επέκταση της κοινής έρευνας και ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μη παραδοσιακών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2019, η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε μια κρατική στρατηγική για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έως το 2030. Η Κίνα επιχειρεί επίσης έναν νέο γύρο βιομηχανικής αναβάθμισης. Έτσι, μπροστά στην πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι προς το συμφέρον της Κίνας και της Ρωσίας να εμβαθύνουν τη συνεργασία στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών για να βελτιώσουν τη δική τους ασφάλεια.

 

Erol User

SHARE