Για διπλό παιχνίδι κατηγορείται η εθνικιστική αντιπολίτευση στα Σκόπια, ότι δηλαδή προσπαθεί να καθησυχάσει τη Δύση που ζητά συμμετοχή του VMRO στο δημοψήφισμα, ενώ παρασκηνιακά πιέζει για σιωπηρό μποϊκοτάζ του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντίδραση βουλευτών του VMRO στο Facebook, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του ηγέτη του κόμματος, Κρίστιαν Μίτσκοσκι ότι αν πετύχει το δημοψήφισμα το VMRΟ θα σεβαστεί το αποτέλεσμα και θα στηρίξει την αλλαγή του Συντάγματος για την υιοθέτηση της νέας ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Τουλάχιστον 25 από τους 42 βουλευτές -μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιανόφσκι– ορκίστηκαν ότι θα αντιταχθούν στις συνταγματικές αλλαγές, όποια κι αν είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος.
«Μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά έχει νόημα», είπε ανώνυμη πηγή του VMRO στη Deutsche Welle την Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι οι αντικρουόμενες θέσεις δεν εκφράζουν μια τυχαία διαφορά απόψεων μεταξύ ηγεσίας και βουλευτών, αλλά αποτελούν έναν έξυπνο τρόπο παράκαμψης της πίεσης που ασκεί στο κόμμα ο διεθνής παράγοντας προκειμένου να μην καλέσει ανοικτά σε μποϊκοτάζ της κάλπης, ώστε η προσέλευση να αγγίξει τα επιθυμητά επίπεδα.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι ο Μίτσκοσκι είναι αναγκασμένος να «δημιουργήσει επισήμως μια “εποικοδομητική εικόνα” αφήνοντας στους οπαδούς να αποφασίσουν μόνοι τους» κι έτσι η λύση που βρέθηκε ώστε να τορπιλιστεί το δημοψήφισμα παρασκηνιακά ήταν να το κάνουν αυτό οι βουλευτές, λέγοντας ότι δεν θα στηρίξουν την αλλαγή του Συντάγματος. Ο Μίτσκοσκι μπορεί να ισχυριστεί άνετα ότι δεν ελέγχει τους βουλευτές, καθώς εξελέγησαν επί των ημερών του προκατόχου του στην ηγεσία του VMRO, Νίκολα Γκρούεφσκι και υπακούουν στις εντολές του, πετώντας έτσι σ’ εκείνον το μπαλάκι, ανέφερε η πηγή.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γκρούεφσκι κατηγορείται για διαφθορά και αυταρχισμό και περιμένει την ετυμηγορία του εφετείου για την ποινή φυλάκισης που του επεβλήθη, ενώ είναι υπόδικος σε τέσσερις ακόμη υποθέσεις, όπως σοβαρές κατηγορίες αντιμετωπίζουν και αρκετοί πρώην συνεργάτες του. Πολλοί από τους βουλευτές του VMRO που ορκίστηκαν ότι δεν θα ψηφίσουν την αλλαγή του Συντάγματος ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος είναι πρώην συνεργάτες του Γκρούεφσκι.
Το καλοκαίρι, κι ενώ η ΠΓΔΜ προετοιμαζόταν για το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση Ζάεφ κατηγόρησε τον Μίτσκοσκι για παρελκυστική τακτική αναφορικά με την επίσημη στάση που θα υιοθετούσε, ώστε να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί χορήγηση αμνηστίας στον Γκρούεφσκι, τον μέντορά του, που τον βοήθησε να αναλάβει τα ηνία του VMRO στα τέλη του περασμένου χρόνου, αν και ο Μίτσκοσκι αρνείται τις κατηγορίες.
Στελέχη του VMRO ωστόσο, που τάσσονται υπέρ της συμμετοχής στο δημοψήφισμα και τα οποία έκαναν εσωκομματική αντιπολίτευση στον Γκρούεφσκι επί των ημερών του, αλλά και αναλυτές θεωρούν, όπως σημειώνει το BalkanInsight ότι αφού η τακτική
δεν πέτυχε το 2017, την περίοδο που η υπό τους Σοσιαλδημοκράτες κυβέρνηση διέθετε ισχνή πλειοψηφία, δεν πρόκειται να αποδώσει καρπούς τώρα που η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει πάρει την ανιούσα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης.