Το άλλοτε και το τώρα μιας μακράς καλλιτεχνικής δημιουργίας

Χρησιμοποιώντας με δεξιοτεχνία τον παραδοσιακό τρόπο χειροποίητης μεταξοτυπίας και αναγνωρισμένη διεθνώς ως μία από τις ελάχιστες καλλιτέχνιδες που έχουν φτάσει με ανάλογη τεχνική σε υψηλά επίπεδα ποιότητας, η ζωγράφος και χαράκτρια Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα από το σύνολο της πενηντάχρονης και πλέον καλλιτεχνικής της δημιουργίας.

Με τίτλο «Άλλοτε και τώρα» και σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Σωκράτη Λούπα, η αναδρομική αυτή έκθεση παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138), έως τις 11 Μαρτίου.

Στην έκθεση, η πλούσια εικαστική παραγωγή της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου συγκροτείται από δύο κύριες ομάδες έργων. Στην πρώτη, εντάσσονται αφηρημένες ζωγραφικές συνθέσεις από τη διαμονή της στο Λονδίνο κατά τη δεκαετία του 1960, ενώ στη δεύτερη, μετά το 1970 και την οριστική της εγκατάσταση στην Ελλάδα, παρουσιάζονται έργα με παραστατικά θέματα και οι περίφημες χειροποίητες μεταξοτυπίες της.

Παράλληλα, ευδιάκριτες είναι και οι θεματικές ενότητες που συνιστούν την έκθεση: τα αφηρημένα θέματα της εποχής του Λονδίνου, όπου επικρατούν τα πλούσια χρώματα με ανάγλυφη πάστα, οι θαλασσογραφίες και τα ιστιοφόρα σκάφη, οι συνθέσεις με πουλιά, άνθη και πεταλούδες, τα αντιπολεμικά θέματα και τα θέματα για την κλιματική αλλαγή, τα αστικά και βιομηχανικά τοπία.

Η αισθητική ευφορία και η λεπτή ισορροπία αποτελούν χαρακτηριστικά των έργων της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου. Οι δημιουργίες της εκπέμπουν αισιοδοξία, σε πνεύμα αφαιρετικό, με καθαρές και εύγλωττες προσεγγίσεις που τις συνδέει εσωτερικός ρυθμός. Στα χαρακτικά της, το ένα πλαίσιο διαδέχεται το άλλο, δημιουργώντας βάθος και διαφάνεια.  Τα χρώματα στα έργα της είναι εντυπωσιακά, το ύφος λιτό, τα σχήματα καθαρά.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσιάζεται και υλικό από το προσωπικό αρχείο της καλλιτέχνιδας από τις εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις του έργου της. Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Σωκράτης Λούπας.

Ξεναγήσεις

Ξεναγήσεις στην έκθεση θα πραγματοποιηθούν από τον επιμελητή της, Σωκράτη Λούπα, και από την ίδια την Ίριδα Ξυλά Ξαναλάτου, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 4 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι. Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης κατά 2 ευρώ.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη Οδού Πειραιώς: Πειραιώς 138 – Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή: 10.00 – 18.00, Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 – 22.00, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη: κλειστά. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: κανονικό: 7 ευρώ, μειωμένο: 3,5 ευρώ. Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης.

SHARE