Τι ξεκλειδώνει την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ

Μετά από ένα διήμερο έντονης αντιπαράθεσης στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, στη διάρκεια της οποίας η Νέα Δημοκρατία επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση Τσίπρα, το πεδίο της μάχης για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μετατοπίζεται σήμερα στο κομβικό σκηνικό της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, προετοιμάζεται να δώσει, μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα της “γαλάζιας” παράταξης, περαιτέρω ώθηση στο σπιράλ της σκληρής κριτικής εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου και των “πρόθυμων” να ανάψουν πράσινο φως βουλευτών, με καταλυτικό στοιχείο να αποτελεί η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας ως το έσχατο, αλλά πλέον εμφατικό μέσο, προκειμένου να γίνει πράξη η εκπεφρασμένη, σε όλους τους τόνους, πρόθεση της οδού Πειραιώς να πράξει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να μην κυρωθεί η επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει μελετήσει τις εισηγήσεις των στενών συνεργατών του και θα είναι αυτός που θα ζυγίσει, στο τέλος, τα υπέρ και τα κατά μίας τέτοιας κίνησης, η οποία (εφόσον βγει από τη φαρέτρα) θα αλλάξει και τα δεδομένα της συζήτησης στην Ολομέλεια. Ο ίδιος έσπευσε από τη Θεσσαλονίκη, να δώσει το στίγμα των “γαλάζιων” προθέσεων.

“Θα προσέλθουμε στη συζήτηση αυτή συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Θα εξηγήσουμε στους Έλληνες πολίτες γιατί η συμφωνία αυτή είναι μία κακή συμφωνία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να αποτρέψουμε την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς, αλλά και στο σημερινό πρωινό καφέ θα τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα όσον αφορά στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.

Η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει ότι τα δεδομένα σχετικά με το “κλειδί” του 151 είναι δύσκολο να ανατραπούν, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έλαβε πριν λίγα εικοσιτετράωρα ψήφο εμπιστοσύνης από μίας ετερόκλητη συμμαχία βουλευτών. Ωστόσο, η πολιτική κίνηση της πρότασης δυσπιστίας κρύβει πίσω της ισχυρά πολιτικά επιχειρήματα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα αναμένεται να πιεστεί ακόμα περισσότερα γύρω από ένα μείζον εθνικό ζήτημα, το οποίο έχει ξεσηκώσει την αντίδραση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, που σηκώνει ανάχωμα στην κύρωση της συμφωνίας. Εξίσου αυξανόμενη θα είναι και η πίεση προς τους βουλευτές, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία, με τον κ. Μητσοτάκη να θέτει τους πάντες προ των ιστορικών ευθυνών τους.

Η συζήτηση που θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη του εθνικού θέματος. Και όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους -και υπόλογοι, βέβαια, στην Ιστορία- για τις αποφάσεις τις οποίες θα πάρουν. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία κακή συμφωνία. Διότι για πρώτη φορά η Ελλάδα εκχωρεί επίσημα “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” ταυτότητα στους γείτονες, εγκαταλείποντας, με αυτόν τον τρόπο, μία πολιτική δεκαετιών, για λόγους τους οποίους μόνο ο κ. Τσίπρας γνωρίζει”, ήταν το μήνυμα-αιχμή που έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.Δύο ακόμα παράγοντες θα καθορίσουν την τύχη μίας πρότασης δυσπιστίας. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά και το τελικό κείμενο του αναθεωρηθέντος Συντάγματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Τη δημοσιοποίησή τους έχει ζητήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Μητσοτάκη να αφήνει αιχμές κατά του κυβερνητικού στρατοπέδου.

“Θεωρώ αδιανόητο το γεγονός ότι καλούμαστε να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση χωρίς να έχει κατατεθεί ακόμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο το οριστικό, αναθεωρημένο και κωδικοποιημένο κείμενο του σκοπιανού Συντάγματος, όπως προέκυψε μετά τη διαδικασία αναθεώρησης. Αυτά τα οποία κατέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος στην επιτροπή δε συνιστούν τίποτε άλλο από το Σύνταγμα των Σκοπίων όπως ισχύει σήμερα. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, η Βουλή των Ελλήνων να κληθεί να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση χωρίς να γνωρίζει, τελικά, στη λεπτομέρειά τους ποιες είναι οι διατάξεις οι οποίες αναθεωρήθηκαν και τι μορφή θα πάρει τελικά το κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας”, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τη στιγμή που οι “γαλάζιοι” είναι έτοιμοι να σφυροκοπήσουν πολιτικά την κυβέρνηση.