Τι θέλει να δείξει ο κ. Γαληνός στον Πάπα

Ο δήμαρχος της Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, είναι ο άνθρωπος που θα υποδεχτεί τον Πάπα κατά την επίσκεψή του στην Λέσβο και αυτό είναι μόνο η αφορμή που έκανε την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung να του παρουσιάσει το πορτραίτο.

Ο ουσιαστικός λόγος είναι πως αυτός ο δήμαρχος έχει σηκώσει την προσφυγική κρίση στις «πλάτες» του, όχι μόνο για το νησί του ή την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως περιγράφει η γερμανική εφημερίδα: «ο κ. Γαληνός μια μέρα του περασμένου φθινοπώρου έγινε ακόμη και ναυαγοσώστης. Όταν τον ειδοποίησαν ότι μια βάρκα με πρόσφυγες κατευθυνόταν προς το λιμάνι και φώναζαν για βοήθεια, ζήτησε συγγνώμη από τους συνομιλητές του, έβγαλε το σακάκι του και βούτηξε στη θάλασσα για να πάει κολυμπώντας να τους βοηθήσει».

Σχετικά με την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, «αυτό που θέλει να δείξει στον Πάπα είναι η αλληλεγγύη, η ειρήνη και το φως», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung. «Ο κ. Γαληνός κάθεται στο γραφείο του, και σκέφτεται τότε, που εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων είχαν στήσει τις σκηνές τους στο λιμάνι. Δύσκολα αναγνώριζε τη Μυτιλήνη. Τόσοι απελπισμένοι άνθρωποι είχαν φτάσει εκείνη τη στιγμή.

Πέρυσι, στο τέλος του καλοκαιριού είχε γίνει έξαλλος. Συχνά αισθανόταν πως έχει εγκαταλειφθεί από τις μεγάλες και ισχυρές χώρες της Ευρώπης. Πώς μπορούν αλήθεια όλες αυτές οι ισχυρές χώρες να δείχνουν λιγότερη προθυμία να βοηθήσουν απ’ ότι το νησί.

Εάν ο κ. Γαληνός μπορεί να διακρίνει κάτι όμορφο σε αυτή την κρίση είναι η προθυμία των απλών ανθρώπων να βοηθήσουν. Χιλιάδες εθελοντές ταξίδεψαν στη Λέσβο για αυτό τον σκοπό. Το νησί μας έγινε ομορφότερο «Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη Λέσβο, με το νησί να γίνεται το σύμβολο της ευρωπαϊκής αδυναμίας».

«Ο Γαληνός σκέφτεται την περίοδο μετά την κρίση. Εάν η συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Τουρκία τηρηθεί, σύντομα δεν θα καταφθάνουν πλέον πρόσφυγες στη Λέσβο. Και τότε το σημερινό προσφυγονήσι θα πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό του ώστε να έρθουν και πάλι τουρίστες».