Αλλαγές αναμένεται να βιώσουν οι Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία μετά το οριστικό Brexit.
Πρώτη και μεγαλύτερη, θα πρέπει να θεωρείται η διαφοροποίηση των Ελλήνων σπουδαστών από «home students» σε «overseas students». Από τη στιγμή που η Βρετανία δεν θα ανήκει στη Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Έλληνες θα είναι…απλώς ξένοι, αφού θα προέρχονται από χώρες εκτός των βρετανικών νήσων και έτσι δεν θα έχουν συμμετοχή στα προνόμια που είχαν μέχρι σήμερα.
Μόνο το 2015 εγγράφηκαν 10.131 Ελληνες σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά φοιτούν 35.000 Ελληνες στη χώρα.
Ποια είναι όμως αυτά τα προνόμια…
Για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για τους «overseas» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.000 ευρώ τουλάχιστον. Το θετικό στην περίπτωση των διδάκτρων είναι το γεγονός ότι οι εγγεγραμμένοι σπουδαστές θα ολοκληρώνουν τον κύκλο των σπουδών τους υπό το καθεστώς με το οποίο εισήλθαν.
Επιπλέον, προβλήματα θα υπάρξουν και στις μετακινήσεις των σπουδαστών, αφού θα αναγκαστούν να βγάλουν βίζα, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα κοπούν τα επιδόματα και τα δάνεια στα οποία έχουν πρόσβαση μέχρι σήμερα ως Ευρωπαίοι πολίτες.
Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα δάνεια
Η χορήγηση των συγκεκριμένων δανείων είναι εξαιρετικά εύκολη, αφού απαιτείται μόνο επιβεβαίωση της φοιτητικής ιδιότητας και είναι σχεδόν άτοκα. Το συγκεκριμένο δάνειο αποπληρώνεται όταν ο φοιτητής μπει στην αγορά εργασίας και αφότου οι ετήσιες αποδοχές του ξεπεράσουν τα 24.000 ευρώ. Τότε το βρετανικό κράτος απαιτεί την καταβολή του 10% του πλεονάσματος των εσόδων πάνω από τα 24.000 ευρώ.
Με λίγα λόγια είναι δεδομένο ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν άμεσα όλους τους αλλοδαπούς που σπουδάζουν στη Βρετανία, ενώ όσοι θέλουν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους μετά το Brexit, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, θα αφήσουν την τύχη τους στην πολιτική που θα ακολουθήσει το εκάστοτε πανεπιστήμιο, καθώς θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αν τα δίδακτρα ανέβουν κατά 50% -και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη περισσότερο- οι σπουδαστές από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στραφούν σε άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης ή των ΗΠΑ.