Τι κρύβει η σύλληψη και στη συνέχει απελευθέρωση Αλεξάντερ Ντούγκιν στη Θεσσαλονίκη;

Του Νίκου Αθηναίου – 18-5-2016

Ένας από τους θεωρούμενους πιο μεγάλους Ρώσους φιλοσόφους και εθνικιστές- ιδεολόγους με ισχυρούς δεσμούς με τη Νέα Ευρωπαϊκή Δεξιά ο κ. Αλεξάντερ Ντούγκιν είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Tsargrad, όπου εργάζεται ως αρχισυντάκτης, ότι κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης χθες το απόγευμα καθοδόν προς το Άγιο Όρος οι ελληνικές αρχές του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα μας αν και δεν βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλλον ύστερα από διπλωματικές διεργασίες μεταξύ Αθήνας και Μόσχας αφέθηκε ελεύθερος και μπόρεσε να συνεχίσει το ταξίδι του. Ο κ. Ντούγκιν βρίσκεται στην Ελλάδα για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η σύλληψη έγινε στη βάση αιτήματος των ουγγρικών αρχών οι οποίες πιστεύουν ότι προσπαθεί να πετύχει συνεργασία τόσο με αριστερά όσο και με δεξιά κόμματα στην Ουγγαρία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Ελλάδα.

Το όνομα του κ. Ντούγκιν βρίσκεται επίσης στον κατάλογο των κυρώσεων που εξέδωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Μαρτίου του 2015 για την ανάμειξή του στα γεγονότα της Ουκρανίας και της Κριμαίας.

Θεωρείται ότι ανήκει στις ομάδες προαγωγής των ρωσικών επιδιώξεων στην Ευρώπη και αλλού που φέρουν το γενικό τίτλο «Ρωσικός Κόσμος» [Russkiy Mir], όπως έγραψε πρόσφατα το Newsweek, οι οποίες κατά το Κρεμλίνο δικαιολογούν «όλο και περισσότερες ρωσικές ενέργειες στη μετασοβιετική εποχή». Όπως λένε Ρώσοι επίσημοι, «Εμείς στη Ρωσία έχουμε ανάγκη ένα ιδεολογικό εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε το αφήγημα της Δύσης σε ότι αφορά την προώθηση της Δημοκρατίας».

Άλλα άτομα που θεωρούνται ότι συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή είναι ο Κωνσταντίνος Μαλόεφ, αποκληθείς ως «ο Σόρος του Πούτιν», που είναι και ιδρυτής του Marshall Capital που κατέχει το τηλεοπτικό κανάλι που εργάζεται ο κ. Ντούγκιν, καθώς και ο κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν, πρώην επικεφαλής των ρωσικών σιδηροδρόμων.

Η αντίδραση της ρωσικής πλευράς στην προσωρινή κράτηση Ντούγκιν υπήρξε εντονότατη. Θεωρεί τη σύλληψη κτύπημα κατά της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας αφού το Tsargrad σκοπεύει να καλύψει την επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Όρος τηλεοπτικά, και ότι γενικά ήταν αποτέλεσμα πιέσεων από τη Δύση και τις ΗΠΑ προκειμένου να πληγούν οι ελληνορωσικές σχέσεις και η Χριστιανική Ορθοδοξία.

Η βάση της σκέψης του κ. Ντούγκιν είναι ο «Ευρωασιατισμός» και η αποκήρυξη του φιλελευθερισμού και της αμερικανικής παγκοσμιοποίησης. Πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να ανακαλύψει τον εαυτόν της και πάλι ως αυτοκρατορική δύναμη, με το βασικό της εχθρό να βρίσκεται σε χώρες πέραν των μεγάλων ωκεανών και των οποίων ηγέτης είναι οι ΗΠΑ.

Εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής, κα Ζαρούλια και κ. Ματθαιόπουλος, επισκέφθηκαν τον κ. Ντούγκιν στη Μόσχα τον Μάιο του 2014, ενώ τον Γενάρη του 2013, ο τότε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά κ. Νίκος Κοτζιάς, ΥΠΕΞ σήμερα, τον είχε προσκαλέσει για διάλεξη στο Πανεπιστήμιο. Αργότερα, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε στο Spiegel: «Ο Ντούγκιν ήταν πολύ αντιαμερικανός, πολύ φιλογερμανός, ένα μείγμα Huntington και Fukuyama. Δεν μου άρεσε, διαπληκτισθήκαμε και δεν τον συνόδεψα μετά ούτε μέχρι την έξοδο».