Τι φοβάται για την παγκόσμια οικονομία η Λαγκάρντ

Η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει δυναμική και ευρεία ανάπτυξη, επανέλαβε σήμερα, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό για να εφησυχάζουμε, προειδοποίησε τις κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας ότι το τοπίο αρχίζει να αλλάζει εν μέσω όξυνσης των εμπορικών αντιπαραθέσεων, επιστροφής σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική και τεχνολογικής αλλαγής.

Από το βήμα συνεδρίου, που οργάνωσε το ΔΝΤ στη Τζακάρτα, η κ. Λαγκάρντ επέμεινε στις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,9% τόσο φέτος όσο και το 2019. Πρόκειται για επιτάχυνση σε σχέση με τους ρυθμούς 3,7% του 2017, οι οποίοι ήταν ούτως ή άλλως οι ταχύτεροι από το 2011.

Κάλεσε τις οικονομίες ειδικά της Νοτιανατολικής Ασίας να προετοιμαστούν για τα υψηλότερα επιτόκια σε ΗΠΑ και Ευρώπη και υπογράμμισε ότι οι ρυθμιστικές αρχές της περιοχής, αλλά και διεθνώς, θα πρέπει να παραμένουν σε αυξημένη επαγρύπνηση για τις επιπτώσεις των αλλαγών στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις ροές κεφαλαίου.

«Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε φαινόμενα διάχυσης ανά τον κόσμο. Το γνωρίζουμε εδώ και καιρό, όμως, ότι αυτό έρχεται και επομένως δεν έχουμε δικαιολογία να μην είμαστε προετοιμασμένοι» ανέφερε.

Σημείωσε παράλληλα ότι η αυτοματοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία φέρνουν νέες ευκαιρίες και διαφοροποίηση της οικονομίας, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιό βαθμό θα επηρεάσουν τις θέσεις εργασίας.

Κάλεσε έτσι τις οικονομίες να «αγκαλιάσουν» τις αλλαγές, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να προωθήσουν μέτρα προστασίας της απασχόλησης.

«Πολλές θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Κάποιες θα χαθούν, πολλές περισσότερες θα επηρεαστούν εξαιτίας των αυτοματισμών. Πρέπει λοιπόν να στοχαστούμε για το μέλλον της απασχόλησης», επισήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μία και μόνη ορθή προσέγγιση και πολλές κυβερνήσεις θα χρειαστεί να χαράξουν τον δικό τους δρόμο.

SHARE