Θεατρικό Μουσείο: Ολοκληρώθηκε η μεταφορά της Θεατρικής Βιβλιοθήκης στην ΕΡΤ

Η μεταφορά της Θεατρικής Βιβλιοθήκης του Θεατρικού Μουσείου στην ΕΡΤ, η οποία είχε ξεκινήσει στις 21 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Το περιεχόμενο από 47 βιβλιοθήκες, καθώς και εξοπλισμός γραφείου, από το μισθωμένο ακίνητο της οδού Καραμανλάκη μεταφέρθηκαν σε κτήριο της ΕΡΤ, στον Γέρακα.

Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκαν 873 χαρτοκιβώτια με βιβλία, φακέλους κι άλλα αντικείμενα, γραφεία και καρέκλες. Τη γενική εποπτεία και τον σχεδιασμό της μεταφοράς του υλικού είχε αναλάβει η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με υπαλλήλους του Θεατρικού Μουσείου.

Το Μουσείο Ελληνικού Θεάτρου, ή Θεατρικό Μουσείο Ελλάδας, του οποίου ο επίσημος σήμερα τίτλος του είναι Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο (ΚΜΕΕΘ – ΘΜ) ιδρύθηκε το 1938 από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων επί προεδρίας τού Θ. Συναδινού.

Η Βιβλιοθήκη του Θεατρικού Μουσείου περιλαμβάνει, αφενός, έναν πολύ σημαντικό αριθμό βιβλίων, περιοδικών, δημοσιευμάτων ελληνικού και ξένου δραματολογίου, και αφετέρου πολύτιμες θεατρικές συλλογές χειρογράφων, εκδόσεων και μεταφράσεων θεατρικών έργων. Το όλο αυτό υλικό κατανέμεται σε θεατρικά προγράμματα, δημοσιεύματα, μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις, ηχογραφημένες ραδιοφωνικές θεατρικές εκπομπές, ηχητικό υλικό μουσικών επενδύσεων παραστάσεων, μαγνητοσκοπημένες τηλεοπτικές παραστάσεις ενώ, επίσης, περιλαμβάνεται και ολόκληρο το κινηματογραφικό αρχείο του Αριστείδη Καρύδη.

Από το 1992 λειτουργεί τμήμα μηχανογράφησης της Βιβλιοθήκης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η δημιουργία τράπεζας πληροφοριών προβλέπεται να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση της θεατρικής παιδείας στην Ελλάδα.

SHARE