Θα μιλήσει αυτή τη φορά ο Κ. Σημίτης;

Με δύο καταδικασμένους υπουργούς και έναν προφυλακισμένο, όλους για παράνομο πλουτισμό, οι κυβερνήσεις Σημίτη ασφαλώς κατέχουν το σχετικό αρνητικό ρεκόρ, τουλάχιστον στην ελληνική πολιτική ιστορία.

O τ. υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος καταδικασθείς σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων) έμεινε γύρω στα 6 χρόνια στις φυλακές και αποφυλακίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, λόγω προβλημάτων υγείας.

Ο τ. υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης καταδικάσθηκε πρόσφατα σε φυλάκιση 5 ετών από το Εφετείο, το οποίο μείωσε την πρωτόδικη ποινή των 8 χρόνων, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος («δώρο» της SIEMENS).

Και τελευταία, προφυλακίστηκε ο τ. υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, κατηγορούμενος επίσης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (εξοπλιστικά προγράμματα).

Προφανώς και οι τρείς περιπτώσεις των κορυφαίων πολιτικών (χωρίς να υπολογίζεται η υπόθεση Τσουκάτου με το 1 εκατ. μάρκα της SIEMENS για τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ), δίνουν διαστάσεις στα φαινόμενα διαφθοράς κυβερνώντων της τότε εποχής (1996 – 2004), που ξεπερνούν εκείνες του μεμονωμένου περιστατικού.

Ωστόσο, παρά τις συνταρακτικές εξελίξεις ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αποφεύγει να τοποθετηθεί, τηρώντας πεισματικά σιγή. Μετά την προφυλάκιση του Γ. Παπαντωνίου πληθαίνουν όσοι τον καλούν να λύσει τη σιωπή του και να πάρει θέση, ως επικεφαλής εκείνων των κυβερνήσεων, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, για τα φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας. Ενδεικτικές της αυξανόμενης πίεσης προς τον τ. πρωθυπουργό είναι οι αιχμές από το φίλιο «Ποτάμι», στην ανακοίνωσή του για την υπόθεση Παπαντωνίου: «Όταν δύο υπουργοί Αμύνης συλλαμβάνονται για πλουτισμό από μίζες –ο ένας είναι ήδη τελεσίδικα καταδικασμένος– τότε δεν μιλάμε για σύμπτωση, αλλά για γενικευμένη διαφθορά. Και κάποιοι οφείλουν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για αυτά που σήμερα οι δικαστικές αρχές βεβαιώνουν».

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν ο Κ. Σημίτης μετά και τις ηχηρές εξελίξεις σε σχέση με τον στενό του συνεργάτη, Τσάρο της οικονομίας για πάνω από 5 χρόνια και ηγετικό στέλεχος των εκσυγχρονιστών θα μεταβάλλει τη στάση του και θα μιλήσει. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο τ. πρωθυπουργός θα συνεχίσει να σιωπά, επιδιώκοντας να κρατηθεί όσο γίνεται μακρύτερα από το δυσώδες ζήτημα.Ταυτόχρονα, πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη αποστασιοποίησή του θα επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά την αξία και την απήχηση των πολιτικών παρεμβάσεων, που κατά καιρούς εκδηλώνει.