Θα εξακολουθήσουμε να ανήκουμε στη Δύση;- Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αιγαίο αλλά με τη σκέψη στη Συρία

Του Νίκου Αθηναίου

Δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός Πρέσβυς στο ΝΑΤΟ κ. Ντάγκλας Λουτ σε τακτική ενημέρωση που έγινε στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ενόψει της υπουργικής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου είπε μεταξύ άλλων: «Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο συνόρων, τη μετανάστευση και άλλα συναφή είναι ένα ερώτημα που ουσιαστικά θα πρέπει να απευθύνετε λίγα μίλια παρακάτω, στο Αρχηγείο της ΕΕ. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι το ΝΑΤΟ δε θα βοηθήσει».

Περί τα τέλη Ιανουαρίου, ο αρχηγός της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Στρατηγός Πετρ Παβέλ, Τσέχος, δήλωσε στον Τύπο: «Αν είναι να επιλέξουμε για το ποια από τις δύο απειλές, οι πρόσφυγες ή η Ρωσία, είναι πιο σημαντική, τότε χωρίς αμφιβολία επιλέγουμε ως προτεραιότητα την κυβέρνηση με το τεράστιο στρατιωτικό οπλοστάσιο, το οποίο περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα, και η οποία αναίσχυντα παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες» [Foreign Affairs, Jan-Feb]

Μετά τη λήξη της συνάντησης υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, στις 11/2, ο ΓΓ Στόλτενμπεργκ είπε σε δημόσιες δηλώσεις του προς τα διεθνή ΜΜΕ ότι το έργο της συμμαχικής ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ που θα έπλεε στο Αιγαίο δεν θα είχε ως έργο την απώθηση των πλοιαρίων που έρχονται με μετανάστες από την Τουρκία. Δηλαδή, δε θα είχε αστυνομικά/λιμενικά καθήκοντα. Χθες το επανέλαβε μιλώντας στην Υποεπιτροπή Άμυνας και Ασφαλείας του Ευρωκοινοβουλίου: «Δεν θα σταματάμε εμείς τις βάρκες, δεν θα επιστρέφουμε εμείς τις βάρκες, εμείς βοηθάμε τις αρχές και τη FRONTEX να το κάνουν αυτό καθώς δεν είναι η πολιτική μας εντολή, να περιπολούμε το Αιγαίο, η πολιτική μας εντολή είναι να βοηθάμε τις εθνικές αρχές και τη FRONTEX…. Η απόφαση για την αποστολή ελήφθη ομόφωνα”…

Ο γενικός γραμματέας απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών πρόσθεσε με αφοπλιστική αφέλεια:

«Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και η Τουρκία όχι, όμως το ΝΑΤΟ φέρνει τις δύο χώρες κοντά και αυτό έχει τεράστια σημασία. Δημιουργούμε τις συνθήκες συνεργασίας στην περιοχή».

‘Άλλη μια δήλωση που επίσης σημαίνει πολλά και εδώ δε φαίνεται ότι λαμβάνεται στα σοβαρά. Άλλο ΝΑΤΟ, άλλο ΕΕ. Και όσοι τα μπλέκουν μόνο σύγχυση επιφέρουν με βλαπτικές παρενέργειες για τη Δυτική Συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ είναι μια στρατιωτική συμμαχία με αμυντικά καθήκοντα και ανησυχεί – στη συγκεκριμένη περίπτωση – για την εξάπλωση των τζιχαντιστών και της Ρωσίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.

Το ΝΑΤΟ μέσω επισήμων φορέων του είπε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η αστυνόμευση των μεταναστών προς την ΕΕ είναι θέμα των πολιτικών ηγεσιών της ΕΕ. Το ΝΑΤΟ δε μπορεί να παρεμβαίνει σε καμιά περίπτωση ως Στρατιωτική Συμμαχία στα εσωτερικά της ΕΕ προκειμένου να επιλύσει για λογαριασμό της θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Παράδειγμα όσα βλέπουμε στα σύνορα Ελλάδος-Σκοπίων και αλλού. Πού είναι το ΝΑΤΟ εκεί;

Όλα τα παραπάνω αρκούν να καταδείξουν το εμφανές: Η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν είναι λιμενικό. Η ναυτική δύναμη στο Αιγαίο αναπτύσσεται παράλληλα με τις πτήσεις AWOCS στα τουρκοσυριακά σύνορα όπου υπάρχει κρίση Τουρκίας και Ρωσίας εξαιτίας των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών της Ρωσίας.
Το να σπεύδουμε να ζητάμε εξηγήσεις πότε από το ΝΑΤΟ πότε από την ΕΕ πότε από τη Γερμανία πότε από την Τουρκία δεν είναι αποτελεσματικό. Έτσι ούτε η κοινή γνώμη μπορεί να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει. Δε γίνεται τούτες τις στιγμές να προσπαθείς να επιλύσεις μέσω του μεταναστευτικού de facto αιώνιες διαφορές με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Ούτε να κλείσεις εθνικές πληγές…
Από τη μία εγκρίνεις ως χώρα — στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης του ΝΑΤΟ — την αποστολή συμμαχικών δυνάμεων στο Αιγαίο και στη συνέχεια διαμαρτύρεσαι ότι οι Τούρκοι στο πλαίσιο της κοινής αποστολής εξακολουθούν να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο. Στο ΝΑΤΟ θα φανεί περίεργο και μάλλον θα αδιαφορήσει αν διαμαρτύρεσαι ως χώρα. Η Τουρκία δε είχε ανάγκη να χρησιμοποιήσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή για να κάνει παραβιάσεις/παραβάσεις. Αυτή είναι πάγια τακτική. Ούτε η αποστολή του ΝΑΤΟ για τους μετανάστες και τους Ρώσους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχει στόχο να επιλύσει τις τουρκικές διεκδικήσεις. Η Συμμαχία τα ξέρει αυτά τα θέματα πάρα πολύ καλά.

Εμείς ως χώρα δεν έχουμε, λογικά, συμφέρον να συγκρουόμαστε με τους συμμάχους. Πρέπει να αποκλιμακώνουμε την ένταση στη δυτική συμμαχία και να ζητάμε συνεργασία με δικούς μας σαφείς στόχους και προσανατολισμούς. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει προληπτικές ενέργειες με πολύ λίγη φαντασία αλλά μεγάλη προσπάθεια. Μπήκαμε πάλι πίσω από το πρόβλημα και όχι μπροστά του.

Είναι λάθος του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον να μη λαμβάνει προκαταβολικά τη γνώμη της Ελλάδος για τον τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού με ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ συνομιλίες με τη χώρα [ Εκτός αν έγινε και δεν το γνωρίζουμε ή εκτός αν άλλα εμπόδια εξωτερικής πολιτικής έκαναν κάτι τέτοιο πρακτικά ανέφικτο]. Αλλά είναι και τεράστιο λάθος της Ελλάδος να μη ζητάει να έχει απευθείας φωνή με τους μεγάλους. Δε γίνεται να αγνοεί ή και να υποβαθμίζει την ιστορία και τη γεωγραφία της χώρας.
Πολιτική απόφαση, τόλμη και ηγετικά προσόντα χρειάζονται.
Μονομερείς συμφωνίες Μέρκελ-Νταβούτογλου και Κέρι –Λαβρόφ χωρίς την Ελλάδα για την Ελλάδα δεν βοηθάνε τη χώρα μας όπως αποδείχτηκε. Η παρουσία της Ελλάδος είναι απαραίτητη. Όχι με προκαταβολική αντιπαλότητα , αλλά με διεκδικητικές πρωτοβουλίες και ιδέες που θα εξηγούν και θα πείθουν για το εθνικό και κατ’ επέκταση το δυτικό συμφέρον.
Γιατί σε λίγο θα γεμίσουμε ανεξέλεγκτα μικρά και μεγάλα ισλαμικά χωριά στην Ελλάδα. Γιατί όχι και πόλεις.