Τεχνητό δέρμα για robots που μπορεί να θεραπευτεί μόνο του

Ο τίτλος μοιάζει να έχει βγει από βιβλίο επιστημονικής φαντασίας για robots, αλλά αποτελεί το αντικείμενο της έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο αναπτύσσουν ένα ειδικό τεχνητό δέρμα, το οποίο να μπορεί να προσαρμοστεί πάνω στο πλαίσιο των robots, προσφέροντάς τους την ικανότητα της αντίληψης του περιβάλλοντος και της δυνατότητας της ίασης σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ανθρώπινο δέρμα.

Το ηλεκτρονικό αυτό δέρμα των robots μιμείται σε πολλές λειτουργίες του το ανθρώπινο, αλλά ταυτόχρονα φιλοξενεί μια σειρά από αισθητήρες που έχουν ως στόχο τους να πληροφορούν σε πραγματικό χρόνο τον ηλεκτρονικό εγκέφαλο.

Το ειδικό υλικό που χρησιμοποιείται στην περίπτωση του τεχνητού δέρματος που αναπτύσσουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο έχει ανεπτυγμένες ικανότητες επιδιόρθωσης, χωρίς την ανάγκη της εξωτερικής παρέμβασης.

Είναι προφανές ότι αυτό το υλικό βρίσκεται σε εντελώς πειραματικό στάδιο, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι εφαρμογές του είναι ποικίλες, όχι μόνο στο πεδίο της ρομποτικής, αλλά και στην ιατρική, για ανθρώπους που φορούν προσθετικά μέλη. Σε κάθε περίπτωση, είναι ενδιαφέρον να δούμε σε ποιο βαθμό θα προχωρήσει η εξέλιξη του, αλλά το σίγουρο είναι ότι τα robots θα είναι πολύ διαφορετικά στο κοντινό μέλλον.

SHARE