Τα θέματα ασφάλειας κυριάρχησαν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Καμίνη

Τα θέματα της ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο δημαρχείο της Αθήνας ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Αμέσως μετά, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τις τελευταίες εβδομάδες, τα φαινόμενα ανομίας, ειδικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα. Είχαμε στη Θεσσαλονίκη, το αδιανόητο περιστατικό της κατάληψης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου από μια μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών με πολύ σημαντικές ζημιές στη δημόσια περιουσία. Και, βέβαια, μόλις χθες, το πρωτοφανές συμβάν εισβολής αντιεξουσιαστών μέσα σε μια Εκκλησία, οι οποίοι διέκοψαν τη Θεία Λειτουργία.

Είχαμε την ευκαιρία με το Δήμαρχο της Αθήνας να συζητήσουμε αυτήν τη διευρυνόμενη ένταση των φαινομένων ανομίας. Μόνο στο Δήμο της Αθήνας υπάρχουν 21 κτίρια, τα οποία τελούν σήμερα υπό κατάληψη. Και με την ευκαιρία της συνάντησής μας ήθελα να επαναλάβω στο Δήμαρχο της Αθήνας την αμέριστη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στην επιβολή του νόμου και της τάξης.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή, να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα θέσει τα ζητήματα αυτά στην πρώτη γραμμή των πολιτικών της προτεραιοτήτων.

Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται και πάλι ασφαλείς. Η ασφάλεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ίδια την ελευθερία. Και, η σταδιακή διολίσθηση σε μια κατάσταση ανομίας, η οποία γίνεται δυστυχώς με τη σιωπηλή ανοχή της Κυβέρνησης, δεν μπορεί άλλο να είναι αποδεκτή».

Γιώργος Καμίνης: «Καταρχάς να ευχαριστήσω τον κ. Μητσοτάκη, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και ηγέτη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την επίσκεψη που μας έκανε εδώ στο Δημαρχείο, προκειμένου να συζητήσουμε τα προβλήματα της Αθήνας.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να έχουν οξυνθεί πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως η εμπορία και χρήση ναρκωτικών στην πρωτεύουσα, τα φαινόμενα της αστεγίας, σήμερα τα φαινόμενα των καταλήψεων με τη δεύτερη γενιά καταλήψεων και ο εκφυλισμός του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου.

Όλα αυτά έχουν και κάποιες όψεις δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Αλλά η ασφάλεια δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης και καταστολής. Προϋποθέτει και ένα Κράτος το οποίο θα έχει κοινωνικές δομές, οι οποίες θα μπορούν κάποια προβλήματα να τα επιλύσουν προτού προσλάβουν την εγκληματική τους όψη. Αναφέρομαι ειδικότερα στα ναρκωτικά. Αναφέρομαι, όμως, ακόμα και στην κατάρρευση, τα τελευταία χρόνια των ψυχιατρικών δομών. Όποιος γνωρίζει την κατάσταση των αστέγων στην Αθήνα, βλέπει ότι πολλοί από τους άστεγους είναι άνθρωποι, οι οποίοι προηγουμένως φιλοξενούνταν σε ψυχιατρικές δομές, οι οποίες έκλεισαν.

Επομένως, το θέμα της ασφάλειας το βλέπουμε ευρύτερα στο Δήμο Αθηναίων. Βεβαίως αυτό που προέχει είναι να ανοίξουν δουλειές, να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη στην Αθήνα. Είχα την ευκαιρία να εκθέσω στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει – και σε διεθνές επίπεδο – ο Δήμος Αθηναίων. Αυτό που έχει σημασία είναι να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλα τα δημοκρατικά κόμματα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανατάξουμε την πρωτεύουσα. Γιατί αν δεν ανατάξουμε την πρωτεύουσα, το βλέπω πάρα πολύ δύσκολο να ορθοποδήσει και η χώρα».